Świeżynek
![]() |
|
Wróciłam do domu, usiadłam do maszyny, zaczęłam się przyglądać i jeszcze raz wszystkie nici na nowo poprowadziłam, sprawdziłam bębenek, ustawiłam naprężenie nici, ścieg, włożyłam materiał, opuściłam stopkę i... poszło
![]() Doszłam do wniosku, że moja maszyna lubi jak się z nią rozmawia, musi mieć bardzo dobrze naprężoną nić i póki co woli jeśli materiał pod stopką jest pół centymetra od brzegu ![]() pozdrawiam i dziękuję, pewnie jeszcze nie raz się odezwę, a teraz zamierzam uczyć się szyć i nie plątać nici ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Być może w Twojej maszynie jest tak jak w mojej, właściwy naprężacz jest ukryty pod obudową, żeby za bardzo nie gmerać ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-06-07 21:21:00 przez agaaffek --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Świeżynek
![]() |
|
![]() ![]() a może nie umiem jej obsługiwać:P maszyna ma narysowane na sobie wzory ściegów, jedne są ponumerowane normalnie, a pod spodem są w numerki w kółeczkach. No i nie mogę sobie poradzić z tymi kółeczkami:P Chodzi mi głównie o ścieg owerlokowy... a może takie proste maszyny nie są w stanie wykonać takiego ściegu o który mi chodzi... Proszęo pomoc i pozdrawiam ![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Ścieg overlockowy z tego czego się dopatrzyłam ma nr 10. Wszystkie ściegi z drugiego rzędu są wzmocnione więc pewnie trzeba gdzieś coś przestawić. Tak jest przynajmniej w mojej maszynie. A nie trzeba w drugą stronę przekręcić pokrętła nr 2?
Dziewczyny zerknijcie, jak się nie powiększa zdjęcia to maszyna jest pokazywana w dużym przybliżeniu -> KLIK ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Biedronko, a instrukcję masz? Jeśli masz, to jak głęboko schowaną? ![]() Pamiętaj - maszyny też się musisz nauczyć, a instrukcja obsługi jest jak biblia dla szyjących! Na stronie podanej przez Susannę jest link do instrukcji. Strona 15 - tam są te kółeczka, o które pytałaś. Trzeba przekręcić pokrętło i ustawić je na te kółeczka. Ania --- Ostatnio edytowane 2011-06-08 13:09:33 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
![]() Mam instrukcję i jest moją ulubioną lekturą! ![]() ustawiłam wszystko zgodnie z tym, co jest napisane i mimo to, ścieg ten nie przypomina mi owerlokowego jakim mam wykończone wszystkie swoje ubrania kupione w sklepach... dlatego zastanawiam się, czy taka prosta maszyna jak moja jest w stanie wykonać coś takiego... ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
no sęk w tym że sciegu czysto owerlokowego, jakim masz wykończone koszulki, maszyna nie będąca owerlokiem nie wykona ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
|
|
ten pseudoowerlokowy zabiera dużo czasu i nie daje tego efektu co owerlok lepiej użyć zygzaka zwykłego lub potrójnego
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Ja mam podobny problem tyle że górna nić zaczęła mi się kłębić kiedy tkanina (len) była zgięta w cztery i warstwa była już dość gruba. A jak na próbę wsadziłam jedną warstwę tkaniny to szyła normalnie. Mam maszynę Łucznik Amelia 2005. Stopka nie jest regulowana. Czy to możliwe, że ta maszyna nie szyje grubych tkanin? Czy muszę zmienić jakieś ustawienia. Przy okazji zapytam na ile optymalnie powinna być naprężona nić? Jak kręcę tym kółkiem do naprężania mam wrażenie, że nic się nie zmienia.
Dopiero zaczynam szyć, ale z Łucznikiem Amielia od samego początku mam problemy. Nie wiem czy to wina moich umiejętności czy maszyny, ale jest to bardzo zniechęcające. I jeszcze jedno. Jakie polecacie szpulki? Jak miałam plastikowe to moja maszyna je wyginała i przez to (chyba) co chwilę zrywała mi się górna nić. Potem dałam te długie z takiej grubej tektury, ale te z kolei są za lekkie i nie wchodzą do końca, więc spadają i nić nie jest naprężona. Planuję kupić jakieś bardziej profesjonalne, ale nie wiem jakie. Pozdrawiam! |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeżeli górna nić się zrywa, tzn. że jest zbyt napięta i trzeba zredukować napięcie nici.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.