Świeżynek
|
|
staram sie uszyć bluzę, ale ze zwyklego bawelnianego płótna, wszystko idzie dobrze poza rękawem. uzylam wykroju bluzki koszulowej i zmodyfikowałam ja na swoje potrzeby i tylko z rękawem nie idzie najlepiej. czałość pasuje dobrze ale szerokosc ramienia jest za duza o jakies 4 cm (nie wiem czemu- ze zdjecia do wykroju nie wynikało ze jest to jakies opadające ramie) wiec kombinowałam z nowym podkrojem i kiedy umieściłam gółwkę na miejscu ( tam gdzie zwykle mam wszyty rekaw) w przodzie i tyle bluzki jest jakby za duzo materiału. czy mozna z tym cos zrobic ? ratujcie bo ta bluza sni mi sie po nocach
![]() |
|
Świeżynek
|
|
spróbuj obniżyć odrobinę rękaw pod pachą
|
|
Świeżynek
|
|
pomogło na materiałowej formie, teraz przeniosłam poprawki na papierową formę przodu i tyłu i długość podkroju wychodzi mi 54cm, a w rękawie jest 50, co teraz
![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
zrob zdjecie jak to wyglada ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
|
|
tak to wygląda, widac ze z tylu jest zakladka , z przodu ciagle tez nie jest dobrze nad biustem jest jakby za duzo materiału
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
no jest go za duzo
zetnij go po obu stronach ale nie za duzo,nie ruszajac glowki,tylko te jajka po bokach ![]() powinno byc dobrze ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Podcięcie rękawa zostaw sobie na koniec. ![]() Linia ramienia idzie skośnie w dół. Każde przesunięcie w górę miejsca wszycia rękawa w naturalny sposób powiększa otwór na wszycie rękawa. To wynika z zasad geometrii ![]() Bluzka ma karczek - zatem wpuść po trochę górnych części przodu i tyłu w ten karczek. W ten sposób zmniejszysz obwód otworu na rękaw i zlikwidujesz nadmiar materiału między pachą a karczkiem. Głębokość podcięcia przodu i tyłu na uformowanie pachy też ma związek z fasonem całości i z krojem całej bluzki. Jeśli bluzka jest wystarczając luźna - zwęź ją pod pachą. Zobacz, jak będzie potem. Jeśli poprawienie przy karczku niewiele da - spróbuj zrobić z rękawem tak, jak poprawiono podobny problem na zdjęciu po lewej stronie, bo na twoim rękawie też układają się pionowe zmarszczki. Z tym, że moim zdaniem, w twoim przypadku kłopot tkwi nie tylko w główce rękawa, ale zdecydowanie tez i w okolicach karczka. Ania --- Ostatnio edytowane 2011-06-14 20:35:44 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
|
|
zmniejszyłam obwód podkroju pachy przez karczek, a potem zrobilam wydluzenie głowki rękawa jak na zdjęciu po lewej. teraz wygląda to tak. dziwna rzecz jest z tylu w na wysokosci łaczenia karczka z tylem w miejscu połaczenia z rekawem jest jakis chochlik
![]() |
|
Świeżynek
|
|
zastanawiam się jeszcze nad tymi zmarszczeniami w przodzie pod biustem ktore ida ukośnie...
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
wcale nie muszę mieć racji ,ale wydaje mi się że przed krojeniem nie ułożyłaś form zgodnie ze sztuką
tzn.z prostą nitką i zwyczajnie masz skręty w tej bluzie podkrój szyi strasznie podchodzi do góry /ile zapasu tam dałaś najwygodniej do przymiarek dawać1 cm/,czy na pewno środek główki rękawa jest na środku szer.karczka ? tak mi się wydaje jak patrzę na zdjęcia |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.