Świeżynek
![]() |
|
Witam mam taki problem, odnośnie przedłużenia spodni, miałem je skracane u krawcowej i specjalnie poprosilem o zostawienie większej ilości materiału, gdyby się okazało, że będą za krótkie. I tak się właśnie okazało, teraz gdy chciałem je troszkę przedłużyć, to w miejscu nogawki gdzie odłożyłem ten materiał, został biały pasek od zagięcia, a są to czarne spodnie, czy jest jakiś sposób na to?
|
|
Administrator
![]() |
|
Wydaje mi się, że nic z tym nie zrobisz - to załamanie materiału, kolor wyblakł. Możnaby ewentualnie przeszyć czarną nitką gęsto zygzakiem aby zakryć jasny pasek ale z kolei to przeszycie pewnie będzie trochę widoczne. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Chodzi o sposób by znikł ten biały pasek pochodzący z wytarcia wskutek noszenia?
Nie sądzę... może zafarbowanie całych spodni? Z jakiej tkaniny te spodnie? Garniturowe ? Czy sportowe? Sportowe można wykończyć szeroką plisą podobną do lamówki ale szerszą np. ze skóry lub jej imitacją,w kolorze oczywiście czarnym. Plisa ta musiałaby być naszyta powyżej zniszczonej wytarciem tkaniny i podwinięta pod spód tak by osiągnąć pożądaną długość spodni. ________________________________________________________
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
jeśli to czarne spodnie, to bym spróbowała przesmarować czarnym markerem, ryzyko, ale ... ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Ani sportowe, ani nie do konca garniturowe, takie casualowe z materialu. Potrzeba mi dosłownie przedlużyc je o pol centymetra, poniewaz jedna nogawka sie zalamuje na spotniach a druga nie. Moze jest jakis onny sposob na przedluzenie oprocz odwiniecia tamtego kawalka, nawet jesli przedluze tylko o pol centymetra, pasek bedzie widac na czarnych spodniach.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Więc polecam doszycie innego materiału skóropodobnego.
Pół centymetra to bedzie dobre wykończenie spodni ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
wolal bym zachowac ich klasyczny styl
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja nie znam sposobu ...ten ślad moim zdaniem,będzie widoczny już zawsze,przykro mi.
Może doświadczone nasze koleżanki "krawcowe" podpowiedzą Ci inne rozwiązanie... ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
A jakby od środka złapać taką fałdkę, w której się zmieści ten biały pasek (zszyć), a resztę odwinąć normalnie - tak jak miałeś przedłużyć? ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
To jest całkiem niezły pomysł, dziękuję bardzo. Ale jak ktoś by miał jeszcze coś ciekawego, to proszę pisać
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.