Świeżynek
![]() |
|
Witam, kupiłam pas na gumce z zapinkami jak do stanika który chilabym wszyc do wewnetrznej strony gorsetu ktory jest bez ramiaczek. jak to zrobic aby trzymala sie na nim cala sukienka?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Piszesz o pasie do pończoch? Nie bardzo wiem jaki pas masz na myśli i co się ma trzymać na tym gorsecie - suknia, pas czy też sam pas (chociaż nie wiem jak suknia miałaby wtedy wyglądać. A może masz na myśli takie pasy wyszczuplające?
Przede wszystkim - gorset musisz mieć BARDZO DOBRZE dopasowany do ciała. Tylko w takim wypadku będzie się trzymał. Jeżeli jest kiepsko dopasowany, a na dodatek masz większy biust, to masz problem. Jeżeli gorset jest osobny, to problem jest mniejszy, ale i tak podstawą jest idealne dopasowanie, niestety często jest tak, że przed ślubem ze stresu można jeszcze schudnąć i to co było na ścisk - robi się luźne. A wtedy ryzyko, że sukienka zjedzie w dół jest większe. Niestety, ale najbezpieczniejsze jest dorobienie ramiączek, nie muszą być tradycyjne, ja miałam udrapowany przezroczysty materiał, który nie wyglądał jak ramiączka, ale spełniał swoje zadanie. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
mogłabyś napisać coś więcej o tym pasie? Jaka funkcję ma on spełniać i gdzie zamierzasz go umieścić w stosunku do gorsetu sukni. Czy gorset jest na tyle luźny , że nie trzyma się samodzielnie ciała?
--- Ostatnio edytowane 2011-06-21 20:58:22 przez jolka68 --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Wszyj ten pas na wysokości biustu tak jak przypada zapięcie od stanika.Dokładnie wymierz długość gumy musi być ciasno żeby mogła spełniać swoje zadanie!Pozdrawiam
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Oczywiście nie jest to pas do pończoch tylko taka gumka, dosyć mocna i sztywna i szeroka (10-15 cm), którą widziałam w jednej sukience. Ten Pas był wszysty na wysokości "pod biustem" i zapinał od wewnątrz gorset na haczyki takie jak stanik, a potem oczywiście normalne zapięcie zewnętrzne.
Tylko jak go wszyć żeby trzymał sukienkę? Na szwach na bokach? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
tak w szwy na bokach
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tu jest przykład.
http://ekrawiectwo.net/board/thread/74/gorsetysukienki-na-usztywnieniach/?page=1 Przyszywasz ten pas na środku przodu.A dalej na szwach lub tam gdzie są fiszbiny przyszywasz szlufki i puszczasz go w szlufki,i z tylu jest przypięty haftkami.Na tych zdjęciach tego nie widać bo one są na bocznych szwach i z takiego specjalnego sznurka.. Na tych zdjęciach są dwie gumy. Jedena w pasie,jest do trzymania gorsetu w pasie i ona właśnie utrzymuje sukienkę. Druga jest pod biustem.Ona nie utrzyma sukienki ,ona jest tylko po to, aby gorset pod biustem ładnie przylegał. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
genzos pisze o pasie z gumy o szer. 10, 15 cm, czyli pokrywa on praktycznie plecy, coś takiego wszywasz w boczne szwy . genzos jeśli chcesz zobaczyć jak to dokładnie wygląda w sukni mogę zrobić foty.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Jeśli ci to nie sprawi problemu, to bardzo poprosze o fotki....
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.