Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Zaaklimatyzowany
Mam na imię Michalina i moim hobby jest szycie.
Szyć na starym łuczniku 431, jak miałam ok 4 lata, nauczyła mnie babcia, genialna krawcowa-samouk dorabiająca troszkę grosza szyciem w czasach, gdy nigdzie nic nie było. Z czasem przejęłam starą maszynę, ale była tak zużyta, że długo nie pożyła (mam nadzieję, że może kiedyś ją naprawię:P). Potem, jak miałam 13 lat, kupiłyśmy z mamą jakąś maszynę noname, dość słabej jakości, która służy mi do dzisiaj. Niestety na lepszą lub chociaż tak samo trwałą nie było budżetu.
Z czasem, może troszkę z głupiej oszczędności, stałam się specjalistką od przerabiania bluzek, spodni, głównie jeansów, szycia spódnic oraz różnego rodzaju toreb.
Ze względu na studia, naukę w ogóle troszkę się zapuściłam. Nie umiem szyć z wykrojów, nigdy nawet nie próbowałam. Nie znam się do końca na materiałach. Moja wiedza teoretyczna jest skąpa.
Jakiś czas temu, z racji, że do Polski nie dotarła jeszcze moda na gorsety, zaczęłam się interesować, jak samodzielnie zrobić gorset z metalowymi spiralnymi fiszbinami z miejscem na biust... Po wstępnych oględzinach stwierdziłam, że mój sprzęt totalnie się nie nadaje, nie wiem gdzie kupić komponenty, nie wiem jak się szyje delikatne materiały itd. Podczas tego szukania dowiedziałam się jak i gdzie co można zamówić, ale nadal zbieram pieniądze na lepszą maszynę, dobre materiały i wiedzę teoretyczną.
Uczę się szyć też bieliznę, głównie staniki i rzeczy z koronki, nylonu, elastycznych przezroczystych dzianin.
Mam zamiar dowiedzieć się tu jaka maszyna jest mi potrzebna, tzn. jaka maszyna jest półkę wyżej od takiej uniwersalnej, która pozostawia wiele do życzenia. Troszkę teorii też by mi się przydało.
Moim marzeniem jest szycie delikatnych, dopasowanych sukienek, gorsetów i bielizny z dobrych jakościowo materiałów, kostiumów - przebrań na różne konwenty sci-fi oraz płaszczy, spodni, koszul, spódnic, które to najczęściej się zużywają i ciężko jest kupić taką samą rzecz w takim samym kolorze jak już moda na to minie. Jestem chomikiem - perfekcjonistką - nie kupuję nowych rzeczy, które mi nie odpowiadają, ale jak już coś sobie dobiorę, to trzymam po wsze czasy. Z zawodu jestem inżynierem, mam dość dobrą wyobraźnię przestrzenną i ogólne pojęcie o tym jak jaki materiał powinien reagować i jak powinien być uszyty, żeby tworzył dobrze leżącą, pracującą rzecz. Mody nie lubię. Właściwie denerwuje mnie bylejakość tego wszystkiego dookoła.
Moim ulubionym kolorem ubrań jest czarny, jeansowy niebieski i czerwony, fioletowy... pudrowy róż i sporo innych, ale dominuje czerń. Jestem fanką czystej bawełny, lnu, jedwabiu, ogólnie satynowych naturalnych materiałów, przezroczystości, weluru (!), nylonu i jeansu.
Robię też na drutach, szydełkuję, tapiceruję i ogólnie interesuje mnie idea DIY.
Początkowo chciałam się czymś pochwalić, ale zrobiłam tak dużo różnorodnych rzeczy, że ciężko cokolwiek wybrać.
Mam nadzieję, że wniosę coś do tej społeczności :)
Oficjalnie zatem: no cześć :)

P.S. Zapomniałam dodać, że moja przygoda z szyciem trwa ok 20 lat, a tak na poważnie to już przeszło 10. Łatwo wykalkulować, że właśnie skończyłam studia :) i mogę bez stresu zająć się hobby po godzinach.

--- Ostatnio edytowane 2011-07-28 15:05:42 przez zoe_lin ---
Pogromca spamerów
witaj i pokazuj te Swoje cudeńka co je żeś wyczarowała
Mistrzyni Krawiectwa
Witam pozytywnie zakręconą do szycia :)

Tyle już o tobie wiemy!

Szycie bielizny to kolejna "insza inszość" spośród tych, które już goszczą na forum Susanny.

To dobrze, fajnie, fajnie! Piekielnie trudna "branża".

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Mistrzyni Krawiectwa
No cześć!!!
Stara Gwardia
Witaj i pochwal się tym co szyjesz :)
Stara Gwardia
Witaj Zoe-lin. Jesli tyle rózności potrafisz robić własnymi rączkami, to na pewno wiele pomysłów wniesiesz do społecznosci naszego forum.
POZdrawiam serdecznie i czekam na dzieła.
:okok:
Masz bardzo ambitne plany,życzę powodzenia a pomoc i wsparcie zawsze tu znajdziesz.
Strasznie jestem ciekawa tego co już stworzyłaś,bo 20 lat to kawał czasu.
Pozdrawiam serdecznie:)

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.