Świeżynek
![]() |
|
witam, na wstępie napiszę, że szukałam w sieci rozwiązania mojego problemu i nic nie mogłam znaleźć, tak więc postanowiłam napisać tutaj z prośbą o pomoc do kogoś bardziej doświadczonego niż ja
![]() Dziś dostarczono moją sukienkę w której zamierzałam iść na wesele, i jak zawsze w biodrach leży idealnie, w talii idealnie ale za to nie mogę dopiąć się w biuście. Brakuje mi jakieś 4cm. Sukienka bez problemu dopina się do miejsca zaznaczonego białą kreską a dalej nie da rady... Wstawiam zdjęcie jak jest szyta z tyłu, myślałam aby rozciąć te dwa szwy na kilka cm i wszyć wstawki z gumy, ale nie mam żadnego doświadczenia z szyciem i nie wiem jak to zrobić aby było dobrze. Bardzo proszę o praktyczne wskazówki, z góry dziękuję ![]() |
|
Świeżynek
|
|
można sprawdzić szerokość szwów i jeśli to możliwe na każdym parę minimetrów popuścić zależy czy prasowanie z parą usunie ślady po igle
albo sznurowanie jak w gorsecie z tyłu |
|
Świeżynek
![]() |
|
dziękuję za odpowiedź ale niestety kilka milimetrów na każdym szwie to i tak będzie za mało, ja potrzebuje powiększyć obwód góry aż o 4 cm. Wiązanie gorsetowe zupełnie nie będzie pasować do tej sukienki, to taka mała czarna i jakoś jej nie widzę z wiązaniem z tyłu...
Czy wstawki z gumy lub z materiału się nie sprawdzą ? wydają mi się najłatwiejszym rozwiązaniem |
|
Świeżynek
|
|
5 mm na każdym szwie złożonym daje 1 cm razy 5[wydaje mi się że ma cięcia na piersi] szwów to 5 cm
na-pewno się nie da? |
|
Świeżynek
![]() |
|
rzeczywiście, pomierzyłam i na piersiach na szwie złożonym to tylko 2mm, ale pod pachami jest nawet 6mm, a mam 6 szwów. Spróbuję to zrobić, może wystarczy. Ale najpierw sprawdzę z gdzieś boku czy da się rozprasować ślady po szyciu. Dziękuję i pozdrawiam
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
a ja mam pytanie wlasnie o to sznurowanie gorsetowe. Mam sukienke z satyny, na podszewce, z fiszbinami (gora jest taka troche jak gorset) ktora szyta jest tak, jak ta czarna na zdjeciu, i mniej wiecej w tym samym miejscu brakuje mi jakies 5cm. Teraz tam jest zamek, i nie wiem, jak dodac petelki od gorsetu? Tzn do czego je doszyc, co zamka? Bo do satyny to sie boje, za miekka jest.
Czy jak doszyje do tego paska od zamka, z obu stron, to bedzie to dobrze wygladac? (i co najwazniejsze: nie spadnie mi tak kiecka na weselu?) |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Według mnie doszywanie pętelek do taśmy od suwaka będzie wyglądało tragicznie obciachowo ![]() Trzeba raczej pozbyć się delikatnie suwaka i wszyć w krawędzie usztywnienie, a dopiero do niego doszyć pętelki. Oczywiście pod powstały rozporek wypadałoby dodać szeroką plisę ułożoną w kontrafałdę, aby zapewnić pewną elastyczność sznurowania. Fakt, że satyna jest wymagająca i nie toleruje błędów, ale z pewnością będzie to lepiej wyglądało nawet w przypadku pomyłek, niżeli rozwalony suwak i doszyte pętelki. Jakiego usztywnienia użyć - to już doradzą koleżanki z większym doświadczeniem w szyciu satyny. ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.