Świeżynek
![]() |
|
Witajcie,
zaliczyłam pierwsze "prace" krawieckie - podszyłam Mamie prześcieradło (tylko Mama uwierzyła, że można mi powierzyć materiał) i uszyłam satynowe,cienkie ramiączka do sukni ślubnej. Poza tym nadal walczę z obszywaniem szyfonu - powoli jestem z siebie zadowolona. Przechodzę do sedna: wklejam dwie suknie - obydwie uszyte z muślinu. Wersja ekonomiczna takich sukienek - to szyfon, który jest marszczony. Czy spotkałyście się z materiałem, który od razu jest tak udrapowany? Wydaje mi się to niemożliwe, jednak moja wiedza jest bardzo znikoma. |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Nie, drapuje się samej/samemu... Drapowanie powstaje przy szwie - albo materiał jest potem puszczony luźno /jak w dole sukienki/, albo ujarzmiony kolejnym szwem /jak na gorsie - między dwoma szwami bocznymi/.
Ania --- Ostatnio edytowane 2011-10-11 22:22:55 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Administrator
![]() |
|
Zastanawiam się czy szyfon będzie się pięknie układał jak muślin?? Muślin jest bardziej lejący, jakoś taki bardziej "majestatyczny". Nie wiem czy warto go zamienić na szyfon. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję za odpowiedzi. Muślin jest droższy i dlatego zastępujemy go szyfonem. Chyba poszukam jednak muślinu w przystępnej cenie, by osiągnąć podobny efekt.
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Poszukaj muślinu.Jest taki delikatny,cudowny w dotyku....i powiem,że z muślinu o dziwo lepiej się drapuje niż z szyfonu....
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Szylam taka z kolezanka ![]() ________________________________________________________
stefcia.pl
www.facebook.com/RobotkiStefci mlecznepodroze.pl |
|
Świeżynek
![]() |
|
co najlepiej podszyć pod muślin ?
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.