Wersja do druku

Świeżynek
Witajcie,
zaliczyłam pierwsze "prace" krawieckie - podszyłam Mamie prześcieradło (tylko Mama uwierzyła, że można mi powierzyć materiał) i uszyłam satynowe,cienkie ramiączka do sukni ślubnej. Poza tym nadal walczę z obszywaniem szyfonu - powoli jestem z siebie zadowolona.
Przechodzę do sedna: wklejam dwie suknie - obydwie uszyte z muślinu. Wersja ekonomiczna takich sukienek - to szyfon, który jest marszczony. Czy spotkałyście się z materiałem, który od razu jest tak udrapowany? Wydaje mi się to niemożliwe, jednak moja wiedza jest bardzo znikoma.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Mistrzyni Krawiectwa
Nie, drapuje się samej/samemu... Drapowanie powstaje przy szwie - albo materiał jest potem puszczony luźno /jak w dole sukienki/, albo ujarzmiony kolejnym szwem /jak na gorsie - między dwoma szwami bocznymi/.

Ania

--- Ostatnio edytowane 2011-10-11 22:22:55 przez czeremcha ---

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Administrator
Zastanawiam się czy szyfon będzie się pięknie układał jak muślin?? Muślin jest bardziej lejący, jakoś taki bardziej "majestatyczny". Nie wiem czy warto go zamienić na szyfon.

* Susanna szyje - mój blog :)

Świeżynek
Dziękuję za odpowiedzi. Muślin jest droższy i dlatego zastępujemy go szyfonem. Chyba poszukam jednak muślinu w przystępnej cenie, by osiągnąć podobny efekt.
Mistrzyni Krawiectwa
Poszukaj muślinu.Jest taki delikatny,cudowny w dotyku....i powiem,że z muślinu o dziwo lepiej się drapuje niż z szyfonu....
Stara Gwardia
Szylam taka z kolezanka:) muslin jest the best choc z cienkiego szyfonu tez daje rade. Drapowac najlepiej na manekinie styropiamowym.
Świeżynek
co najlepiej podszyć pod muślin ?

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.