Wersja do druku

Świeżynek
poproszę o garść dobrych rad dotyczących szycia polaru :)

chciałabym uszyć prostą bluzę z kapturem, na allegro znalazłam polar o gęstości 600g
wydaje mi się, że jest to bardzo dużo (miałam w ręku bluzę z 250 i wydawała się mięsista...)

dawno temu zabrałam się do szycia polaru ale źle dobrałam igłę (która zaciągała polar) i przeszyłam rękaw za gęstym ściegiem, który niestety nie dał się potem wypruć... niedoszłą bluzę rzuciłam w kąt :/

no i znowu robię podejście do polaru :)

czyli jaka igła?
Stara Gwardia
Nie szyłam jeszcze polaru, ale wydaje mi się że należy stosować się do tych samych zasad co przy szyciu dzianiny...
Stara Gwardia
tak, złota igła (80) przy szyciu polaru sprawdza się świetnie. może też być do jeansu (zwłaszcza gdy dużo warstw) - takie sprawdzały mi się przy szyciu polaru (a szyłam go sporo;) )
szyję na Łuczniku 466, długi zygzak rulezzzz! jest najlepszy (najbardziej elastyczny) przy tej maszynie do polaru, który na moje oko wygląda jak kosmata dzianina z włókna sztucznego
Stara Gwardia
No to ja w temacie polaru. Chce zrobic kieszeń cięta zapinaną na zamek, ale zastanawiam sie czy podklejać polar w miejscu ciecia czy nie??
Ja trochę szyłem z polaru.
Również typu Windstopper. Jest sztywniejszy dzięki membranie i dzięki temu łatwiej się szyje.

Lepiej się przyłożyć, niż potem żałować. W razie czego, jak coś pójdzie nie tak przy wszywaniu... Albo - gorzej, jak po jakimś czasie zamek się zepsuje i przyjdzie go wymienić.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Właśnie skończyłam wymianę zamka w polarze roboczym, grubość 360g. Na początek złamałam igłę do dżinsu 90tkę :) po wymianie na 100 poszło bardzo sprawnie pomimo 5 (a miejscami więcej) warstw pod stopką. Radę dał kochany Łucznik 466 :)
Stara Gwardia
black_08 Radę dał kochany Łucznik 466 :)
Miło słyszeć pochwałę tej maszyny:):):)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.