Świeżynek
![]() |
|
Zacznę nowy temat, jeśli się powtarzam to bardzo przepraszam.
Jak postanowiłam po dyskusji nt. wyboru maszyny, kupiłam wczoraj Naumanna 83A0. Głowiłam się cały dzień nad instrukcją i przetłumaczyłam ją sobie na tyle, by móc uruchomić nowy sprzęt. Oczywiście rozpracowanie nawlekacza, założenie szpulki w bębenku, wszystko było dla mnie wyczynem, no ale nieważne. Według instrukcji wszystko było gotowe do uruchomienia. I tu pojawia się problem: maszyna "przepuszcza" szwy; tzn. szyje zygzakiem, następnie kilku pętelek "nie łapie" i wygląda to jak prosty ścieg. Kilka zygzaków i znów prosty. (Ja przepraszam za opisy, jeszcze nie dysponuję słownictwem krawiecko - amatorskim nawet, mam nadzieję że wiecie o co chodzi ![]() Zmieniłam igłę, było ładnie przez jakieś 50 cm, dalej to samo. Próby regulowania naprężenia nici też nic nie dały. Teraz się zastanawiam, czy to coś z maszyną nie tak, czy ze mną i po prostu "coś" robię źle. Czy wiecie co jeszcze mogę sprawdzić? |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Może to być kwestia jakości nici i ich doboru do materiału. Możesz jeszcze pokombinować z dociskiem stopki. Sprawdź jeszcze raz nawinięcie i założenie dolnej szpulki. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Świeżynek
![]() |
|
Tę samą nić testowałam na "wszystkich" dwóch materiałach które posiadam - bawełnianej koszuli i na polarze. Efekt ten sam, popróbuję w domu inną nicią. Nawinięcie dolnej nitki sprawdzałam też kilka razy :/
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
a ja tak z praktyki mogę powiedzieć, że czasami tak to bywa gdy igła jest zła, za cienka, za gruba, bądź źle ustawiona ( za wysoko w kolbie, nie wiem jak to się nazywa... ale to tylko próbuję trafić... sprawdź tym akurat nic nie zepsujesz ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Pierwsze co zrobiłam to zmieniłam igłę, niestety wyposażona nie jestem (nieśmiałe początki...) i wszystkie które mam są takie same. Podążając za instrukcją należy ją umieścić jak najwyżej, i tak zrobiłam.
Wszelkie opcje do sprawdzenia mile widziane, trzy dni wolnego przeznaczam na testy ![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
a te igly masz nowe? ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie chodziło mi o zmienianie igły... czasami w zakładzie jak maszyna przepuszczała to właśnie mechanik mówił mi, że czasami trzeba igłę delikatnie wyciągnąć, na wyczucie, bo kolba może być po prostu za wysoko i wtedy przepuszcza... ale to wystarczy odrobinkę, wręcz ułamek milimetra... to taki szybki myk bez oddawania maszyny do reperacji... dlatego to zasugerowałam ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-11-10 18:07:06 przez MonikaB --- ________________________________________________________
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
zgadza sie Monia z tym opuszczaniem ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Te igły są "nowe" w komplecie z maszyną.
Mam nadzieję że problem się rozwiązał - kupiłam nowe igły, założyłam i... póki co maszyna szyje ładnie, czego nie można powiedzieć o mnie ![]() Mam nadzieję że sytuacja jest opanowana i zostanie mi tylko pilna nauka. Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.