Stara Gwardia
![]() |
|
Witajcie!
Uszyłam ostatnio żakiet i okazało się, że z tyłu na wysokości pach jest za szeroki. Nie będę poprawiała go już, bo nie mam już do niego siły. Chciałabym wiedzieć na przyszłość co zrobić, żeby nie był taki szeroki z tyłu, bo przód jest ok. Na blogu jedna z blogowiczek mi napisała, że musiałbym zmienić głębokość podkroju. Tylko ja nie mam pojęcia, jak to miałabym zrobić. Skończyłam odzieżówkę lata temu i od tego czasu mało mnie interesowało szycie. ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-11-22 00:42:14 przez Choco --- ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jak na moje oko, to ma za szerokie ramiona. Gdybyś dała zdjęcie z przodu... ![]() ![]() Po prostu - zaznacz punkt na szwie ramienia - jakieś 1,5 - 2 cm od jego zewnętrznego końca - i poprowadź linię w dół, do podkroju pachy. Trzeba potem będzie nieco podciąć /zwęzić/ wykrój przodu i tyłu tuż pod pachą, żeby zgadzały się obwody główki rękawa i pachy. To tyle ![]() Wątpię, czy w odzieżówkach zwracają dużą uwagę na dopasowywanie do sylwetki. Tam przygotowują raczej do szycia produkcyjnego i o poprawkach raczej mowy nie ma. ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziękuje ci bardzo Aniu. Muszę spróbować na jakimś starym materiale. ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Co to za tkanina choco?
Choć tył trochę niedomaga to zakiet jest cudowny,nie przejmowałabym się zbytnio i chodziła w nim ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Choco, ja taki problem najczęściej rozwiązuję poprzez szew na plecach - o ile taki jest. Mam klientkę która ma nietypową figurę , natomiast lubi kupować ubrania z drugiej ręki. Problemem jaki ma to szerokie biodra i wąskie ramiona. I właśnie ten problem rozwiązuję przez złapanie na plecach tkaniny na wysokości łopatek poczynając oczywiście od szyi przez łopatki talię i kończąc na wysokości bioder . Inaczej wygląda problem jeśli tego szwu nie ma . Trzeba wtedy poprawki nanieść podczas szycia i przymiarek podcinając ramiona i pachy. Na etapie krojenia wg burdy spróbuj poprostu lekko skorygować część Srodkową żakietu
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Kora W sklepie sprzedawczyni sama nie wie, co sprzedaje, więc tak na oko, to jakaś sztuczna tkanina, kosztowała 14 zł za metr. Fajnie, że ci się podoba mimo tego tyłu. ![]() ![]() ![]() Jolka68, żeby, to było takie łatwe jak piszesz hihi, szwy widać na zdjęciu (o te ci chodzi?), coś tam pokombinuje jak sobie manekin zrobię, dziękuje za rade. Ja mam bardzo mało pod biustem i ramiona wąskie, pewnie stąd te problemy. --- Ostatnio edytowane 2011-11-22 19:50:30 przez Choco --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Choco, w przypadku Twojego żakietu musisz niestety nanieść poprawki przez podcięcie ramion i pach. Mówiąc o szwie na plecach chodziło mi o środkowy szew. Natomiast na przyszłość : podczas krojenia kolejnych form skoryguj szerokość pleców wg własne sylwetki . A jeśli chodzi o żakiet to bardzo ładny przód, szkoda byłoby stracić tego efektu (dlatego tył wymaga poprawki) Życzę powodzenia i trzymam kciuki
--- Ostatnio edytowane 2011-11-22 20:12:54 przez jolka68 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Choć wiesz co? spróbuj może jeszcze zwężyć żakiet na tych dwóch szwach na plecach- zanim zaczniesz podcinać cokolwiek. Napisz proszę jeszcze czy ramiona też są lekko szersze niż potrzebujesz? Bo jeśli tak to jednocześnie możesz skrócić szerokość ramion wszywając więcej tkaniny od ramienia w dól. Zwężając w ten sposób tył zostanie ci dłuższe ramię z przodu, tak więc trzeba lekko zaszyć zaszewkę z przodu aby wyrównać ramiona. Mam nadzieję że to co Ci opisałam jest w miarę jasne.
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Potwierdziło się to, co myślałam - z przodu też widać, że za szeroki w ramionach... ![]() Najpierw ramię lekko schodzi w dół, a potem za chwilę pojawia się główka rękawa, która jest wyżej niż ramię. A to nie wynika z fasonu. ![]() Nawiasem mówiąc - bardzo ładny fason! ![]() Pozwoliłam sobie zaznaczyć na twoim zdjęciu, gdzie moim zdaniem powinno kończyć się ramię, a zacząć rękaw. Mam nadzieję, że się nie pogniewasz ![]() ![]() Obawiam się, że teraz jest za późno na poprawkę, bo dokładnie o tyle samo skróci się rękaw... Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czyli jak będę chciała węższe ramiona to obciąć tył i przód żakietu (tak jak zaznaczyłaś), a rękaw wtedy się zostawia?
Rany, ale mnie dziewczyny zakręciłyście. Tego żakietu już nie ruszę, ale chciałabym inny uszyć, obawiam się, że wszystkie tak będą wyglądać. ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.