Świeżynek
![]() |
|
Witam!
Szyję spódnicę - 'bombkę' i mam ten sam problem, co zwykle, a mianowicie: jak obliczyć ilość zakładek i ich szerokość? Chodzi mi o jakąś jedną metodę obliczania na podstawie: 1. mam materiał takiej i takiej szerokości (np. 150cm) 2. po przeszyciu zakładek ta szerokość ma mieć tyle i tyle (np. 104cm) 3. ile tych zakładek zrobić i jakie szerokie mają być oraz jakie robić między nimi odstępy (żeby po całości były regularnie rozłożone) ? Ta sama metoda na pewno będzie przydatna przy szyciu firan (nie wszywanych w taśmę, tylko właśnie marszczonych na samej maszynie zakładkami), albo do czegokolwiek innego, w czym potrzebujemy zmniejszyć szerokość materiału w regularny sposób. W załącznikach dorzucam na wzór zdjęcia przodu i tyłu skrojonych części, już przeszytych w zakładki. Takich spódniczek muszę zrobić dużo i w różnych rozmiarach, poza tym bardzo często mam tego rodzaju problem, także proszę o rady. Macie jakieś pomysły? pozdrawiam ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-11-29 16:16:48 przez Bahorzyca --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Matematyka, czysta matematyka ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak myślę ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-11-29 16:39:10 przez ITA --- --- Ostatnio edytowane 2011-11-29 16:39:59 przez ITA --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Hmmm to jeśli masz daną szerokość i daną docelową szerokość 150-104= 46 i wtedy sobie dzielisz to 46 na tyle zakładek ile chcesz mieć (bo to 46 cm musi zniknąć) czyli 46/4= 11,5 czyli cztery zakładki po 11,5 cm (biorąc pod uwagę że od środka ta zakłądka jest złożona na pół)- też zalezy czy te zakładki mają być jednakowe bo można też je postopniować. ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
150-104 = 44 to ilość cm które musisz zgubić (bez zapasów na szwy)
Liczba zakładek np 11 44/11=4 (to głębokość zakładki x2) 150/11 = 13,6 to odległość w jakiej musisz rozpocząć kolejną zakładkę. A rysunek poniżej, mam nadzieję że jest czytelny ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-11-29 18:05:54 przez agaaffek --- --- Ostatnio edytowane 2011-11-29 18:29:02 przez agaaffek --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dzięki wielkie, to lecę dalej 'działać'
![]() ...a jutro spodnie szarawary w ten sam sposób ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.