Administrator
![]() |
|
Dziewczyny poradźcie - chcę uszyć poniższa sukienkę. Zastanawiam się z jakiego materiału. Kupić dżersej (ostatnio w "moim" sklepie był jakiś taki cienki) czy uszyć z titanica, który mam już w domu.
Z czego Wy byście ją uszyły?? ![]() ![]() A tak w ogóle to jest fajowa, no nie ![]() Nie wiem czy jest odcięta w pasie ale ja bym ją odcięła ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Odcięta w pasie I z titanica i z dżerseju będzie dobra, ale na podszewce ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja bym radzila z tkaniny, ktora sie rozciaga choc troche, bedzie ladniej sie dopasowywalo do sylwetki.
Nie znam sie za bardzo, ale wydaje mi sie, ze lepiej nie szyc z cienkiego dzerseju sukienki z metalowym zamkiem. Ja uszylam podobną, tyle ze dol rozkloszowany i uzylam grubszej dzianiny, praktycznie nierozciagliwej. Odcinana w pasie, na wysokosci zamka widac na boczku szew. --- Ostatnio edytowane 2011-12-20 21:45:17 przez monikowo --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A mnie się wydaje że góra i dół zrobione są z różnych tkanin...odcięta, głebokie zaszewki na górze a dół to chyba dopasowana konstrukcja spódnicy z wysokim stanie (tak jak w papavero jest spódnica z taka pionową falbaną). Dól jak się bliżej przyjrzeć to jest chyba w takie delikatne romby a góra taka flauszowato wełniana ale delikatnie wygląda ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
co to jast za tkanina ten "titanic" ?
sukienka jest super ![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Musi byc elastyczna. Zamek jest tylko do pasa, a dolna czesc sukienki bardzo dopasowana, inaczej by sie nie dalo zalozyc. ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Monia masz rację - ten cienki dżersej jest za delikatny do metalowego zamka, nie "utrzyma" go :/
W ogóle to titanic jest trochę rozciągliwy choć nie tak jak typowa dzianina. Monikamagdalena gapię się w te zdjęcie i nie widzę tam dwóch tkanin. Mi się zdaje, ze to jednak jest tylko jedna tkanina. Pajesiu ciężko opisać ta tkaninę, najlepiej "pomacać" w sklepie. W każdym razie titanic to tkanina z przeznaczeniem na sukienki (chyba głównie, pamiętam, że sporo koleżanek szyło z niej sukienki na Studniówkę) i spodnie. Jest lekko rozciągliwa, lejąca się, całkiem przyjemna w dotyku. Nadal nie podjęłam decyzji z czego uszyć sukienkę. Wasze sugestie są bardzo pomocne, narysuję sobie szkic sukienki i potem będę myśleć jak ją skroić. Tak jak agaffeek poradziła uszyję ją na podszewce. Strasznie kusi mnie użyć tego titanica, który leży od dobrych kilku miesięcy i czeka na swój wielki dzień. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Dzianina w romby ![]() http://asospolska.pl/product.php?id_product=257 A drugi zamek z boku - niewykluczony ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Administrator
![]() |
|
Dzięki Aniu ![]() ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Na allegro jest dużo tak jakby sukienek asos do 100 zł ale takiej nie widziałam.
P. S. Te rąby chyba jeszcze wyszczuplają całą kreację ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.