Stały Bywalec
![]() |
|
ja też miałam ten problem
![]() okazało się, że formy kroiłam z za dużego rozmiaru i wówczas przy mojej figurze, ubranie pasowało w talii i biuście, natomiast ramiona były za szerokie, pacha za głęboka i rękaw przy podnoszeniu rąk do góry i w boki ciągnął. Jeśli pacha jest za dużo podkrojona i ramiona za szerokie, wówczas rękaw "ciągnie", popatrz na podaną przez Czeremchę fotkę, tu pacha nie jest za głęboka i rękaw jest dopasowany, wykrój zrób o jeden, lub dwa rozmiary mniejszy (wypróbuj, który rozmiar najlepiej ci pasuje), najważniejsze jest znaleźć dla siebie odpowiedni rozmiar, poszerz ciut formę w biuście i talii do swoich wymiarów. W wykroju o mniejszym rozmiarze pacha będzie mniej podkrojona, główka rękawa mniejsza, ramiona węższe i rękaw będzie dobrze się układał, na formie rękawa przy podkroju pachy i na górze główki rękawa są zaznaczone punkty styczne, które muszą się zgadzać z punktami formy torsu, przerabianie podkroju pachy i główki rękawa jest bardzo trudne, gubią się punkty styczne, główka nie pasuje do podkroju i trudno jest dopasować rękaw tak, aby dobrze się układał. Łatwiej jest poszerzyć tors. Ja tak szyję, znalazłam w końcu odpowiedni dla siebie rozmiar, ciut poszerzam formę w talii i szyte ubrania wychodzą super, przy dużym biuście ten fason kurtki zawsze będzie źle się układał na twojej figurze, wybrałabym formę z zaszewkami, lub pionowymi cięciami z przodu, powodzenia ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-01-23 10:22:48 przez alusia --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak jak mówiłam ,Ania pomoże na 100%
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Święte słowa!
Duży biust to dużo z przodu ![]() ![]() Jeśli wybierzesz dla siebie rozmiar zgodny z obwodem biustu - to siłą rzeczy będą i za szerokie ramiona, i za szerokie plecy, i rękawy... Każda z nas jest w stanie określić swoją sylwetkę - ktoś ma duży biust, a ktoś inny szerokie biodra. Mając duży biust lepiej dobrać rozmiar wg obwodu bioder i modyfikować strefę przednią górną ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
|
|
Ja mam przy okazji podobne pytanie. Dołączę je do tego wątku.
Cały czas jestem bardzo początkująca w szyciu. Umiem uszyć coś z gotowej formy, ale dopasowanie wykroju do siebie to dla mnie czarna magia. Największy problem mam zawsze właśnie z rękawami - górą od sukienek, bluzkami. Góra zawsze podchodzi mi do góry, tak jakbym wszyła odwrotnie rękawy (ale wszywam je niby dobrze). Poza tym zawsze mam problem z za szerokim dekoltem, nawet jeżeli w biuście jest idealnie. Czasem całe ramiona są za szerokie. W każdym razie ubrania z rękawami zawsze wychodzą mi mało wygodne, rękawy "się ciągną" i na koniec już nawet nie wiem, czy jest za szeroko, czy za wąsko. Chciałabym sobie przygotować formę "góry" na siebie na podstawie jakiegoś gotowego wykroju. Czy mierząc papierowy wykrój, jestem w stanie stwierdzić, czy on będzie na mnie dobry? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
ja tak trochę nie na temat ,ale, gdzie się kupuje takie książki ,jak ta którą oglądamy na tym wątku ?
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Aniu, teraz ja napiszę Święte słowa
![]() doskonale ujęłaś w słowa, to o co właśnie mi chodziło, aby do tego dojść do tego wniosku, żeby formę kroić z mniejszego rozmiaru, zepsułam jeden żakiecik, który pasował dla mnie w biuście i w talii, ale w reszcie: rękawy, ramiona, plecy było wszędzie za dużo, |
|
Świeżynek
|
|
hej!
po pierwsze bardzo dziękuję a wszystkie wskazówki. po drugie zrobiłam kolejną formę, bo do tego super rękawa od Ani potrzebny byl rękaw dwuczęściowy. użyłam wykroju na trencz ( ale od razu zmodyfikowałam plecy- usunęłam kontrafałdę, tak żeby były proste) użyłam mniejszego rozmiaru tak jak radziłyście, i co? jest lepiej! tzn moim zdaniem ![]() rękaw się jeszcze troche ciągnie, ale zamieszczam zdjęcia i proszę powiedzcie co siądzicie swymi wprawnymi oczyma. |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
wygląda na to, że lewa strona jest szersza od prawej - twojej prawej, prawa już jest zbliżona do tego jak powinno być, - masz porównanie, jak za szeroki wykrój powoduje ciągnięcie rękawa,
prawa strona jest bardziej dopasowana, ramię jest krótsze, jest węższa w biuście, nie marszczy się, główka rękawa nie opada poza ramię, lewa strona jest jeszcze za szeroka, główka rękawa opada poza ramię, jest za szeroko w biuście i plecach - z przodu na wys. biustu marszy się czy kroiłaś z jednej formy całą górę kurtki i rękawy, czy punkty styczne się zgadzają, na zdjęciach wygląda, tak, jakby rękaw nie pasował do podkroju pachy, główka jest za duża, oraz wygląda na, to że są przesunięte punkty styczne - rękaw źle się układa. punkty styczne: - jeden jest na górze główki rękawa - powinien się zgadzać z szwem ramienia - na podkroju pachy rękawa przodu i główki rękawa - te powinny się zgadzać ze sobą, Czy chcesz mieć marszczoną główkę rękawa, przy grubej tkaninie może cię to pogrubiać i poszerzać ramiona, aby rękaw dobrze się układał najlepiej jest nie majstrować przy konstrukcji wykroju szerokości pleców i ramion, podkrojów pach i główek rękawa, każda zmiana powoduje to, że rękaw już inaczej się układa. Mogą to robić wytrawni krawcy i krawcowe, którzy umieją dopasować do siebie te elementy. w torsie forma dobrze się układa, jest zaszewka pod biustem, ale czy kurtka nie będzie za wąska. Kurtka powinna być trochę szersza, aby pod spód zmieścił się sweter. Wykrój zrób z formy kurtki, tu są odpowiednio dobrane szerokości i podkroje pach, aby pod spód można było ubrać grubsze rzeczy. Oczywiście wykrój w odpowiednim dla ciebie rozmiarze do szerokości pleców i długości ramion, poszerzając formę w biuście i talii. ciekawa jestem waszej opinii, macie dużo większe ode mnie doświadczenie w konstruowaniu odzieży, akurat ten temat przerabiałam na sobie, z innymi konstrukcjami np. spodni mam problem, aby je dopasować, |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Zanetto:
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_ss_i_0_11?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=perfect+fit&sprefix=perfect+fit%2Cstripbooks%2C296 Zofio - też mam wrażenie, że prawa strona /ta na zdjęciu widoczna jako prawa/leży lepiej. No i całość wygląda zupełnie inaczej, niż poprzednio. Problemem wydaje mi się teraz wszycie rękawa - trochę się z tym męczysz i to widać ![]() Tu powklejałam m.in. korektę rękawów ![]() http://www.flickr.com/photos/38417157@N06/sets/72157619212740213/ Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
Ech, gdybym miała brać wykrój z Burdy dostosowany do szerokości ramion/pleców, to chyba musiałabym celować w modele dla dzieci ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-01-26 17:42:57 przez Aire --- ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.