Stara Gwardia
![]() |
|
Meg ja jestem samoukiem i wiem, że tylko trening czyni mistrza. Kup sobie taką książkę: Proste i modne szycie autorstwa Connie Amaden - Crawford. Tam masz wszystkie techniki szycia. Uczyłam się na niej plus net forum i metoda prób i błędów. Teraz przydałoby mi się konstruowanie bo na podstawie wykroju podstawowego umiem przemodelować i zrobić sobie proste modyfikacje. Ale żeby tak od zera robić siatki to już nie. I tego właśnie mi trzeba. --- Ostatnio edytowane 2013-09-29 11:54:45 przez M.E.L.A. --- ________________________________________________________
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
--- Ostatnio edytowane 2013-10-02 09:50:49 przez roksanitka --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Melu, mam ją od dwóch miesięcy, ale przyznam się, że nie mogłam się do niej zabrać; jakoś nie przekonywały mnie pobieżnie przeglądnięte ilustracje i tylko raz przyszyłam zamek, korzystając z jej instrukcji. Ale w weekend leżałam chora i zachęcona Twoim poleceniem przeczytałam ją od deski do deski - rewelacja ![]() ![]() Swoją drogą ciekawe, która z nas szybciej zapisze się na swój kurs ![]() ________________________________________________________
Magdalena
http://sonata-na-miare.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
no widzisz jak pozory mylą.... a tak poza tym skoro obie jesteśmy z Krakowa to moze uda nam sie kiedyś spotkać i poplotkowac o szyciu przy kawie? ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Pewnie! Jestem otwarta! O szyciu mogę ostatnio gadać godzinami ![]() ![]() ________________________________________________________
Magdalena
http://sonata-na-miare.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam wszystkich miłośników krawiectwa. Z własnego doświadczenia wiem i mogę poradzić tym którzy chcą nauczyć sie projektowania i kroju odzieży to najlepsz byłaby praca w zakładzie odzieżowym w dziale przygotowania produkcji. To tu mozna nauczyc sie i nabyc praktyki w tej dziedzinie, ale niestety zeby sie tam dostać w dzisiejszych czasach trzeba mieć odpowiednie wykształcenie, njlepiej wyższe i dużo szczęścia
![]() ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Sory,
![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Dziękuję za wypowiedź, zainspirowała mnie do poszukiwań publikacji na temat polskiej myśli krawieckiej. Zdaję sobie sprawę, że w modzie zbytnio się nie zmienia od jakiegoś czasu. Wszystko już kiedyś w modzie było i koniec końców szyjemy cały czas dla ludzi, a ludzie co najwyżej mogli troszkę utyć w stosunku do swoich przodków. Do tej pory miałam do czynienia z anglojęzycznymi publikacjami.
Widzę, że Pan Ryszard zna się na stanikach. Czy na jego teorii opiera się rozmiarówka największych polskich firm bieliźnianych, która nijak pokrywa się z brytyjską? Tłumaczyłoby to, dlaczego cała polska bielizna jest na jedno kopyto i ciężko im cokolwiek zmienić w ofercie rozmiarowej. Ciekawi mnie to bym bardziej, że mój rozmiar (brytyjskie 28FF, polskie ok. 60H) jest kompletnie poza skalą, a ja sama uważam swój biust za raczej przeciętny. Poza tym bardzo jestem ciekawa publikacji tego autora i chętnie dowiem się, gdzie mogę dostać te książki. Wracając do tematu chętnie podejmę się nauki miarowego krawiectwa ciężkiego męskiego w starym stylu na włosiance. Nie interesują mnie pokazy mody, projektowanie kolekcji ani szycie dzianin (nie mam czasu do tracenia, o modzie wiem tyle, ile chcę wiedzieć - to popularna wiedza). |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam wszystkich
![]() Może coś pomogę zainteresowanym dalszym rozwojem. Obecnie jestem studentką Szkoły Artystycznego Projektowania Ubioru w Krakowie na ostatnim roku. Ze szkoły jestem strasznie zadowolona, ale bardzo chciałabym doszkolić się w konstrukcji ubioru. I oto w tym roku od lutego otwiera się nowy kierunek przy Krakowskich Szkołach Artystycznych - Szkoła Konstrukcji Ubioru prowadzona dla zaawansowanych i początkujących. Opis szkoły jak i sami prowadzący wygląda bardzo profesjonalnie, a także biorąc pod uwagę to, że Krakowskie Szkoły Artystyczne mają jedne z najlepszych szkół kształcących w zawodzie sądzę, że nie będzie to byle co, byle by skończyć i otrzymać papier. Rekrutacja już trwa do momentu, aż będą jeszcze wolne miejsca. Grupy mają być małe, tak żeby można było swobodnie pracować z wykładowcami, co chyba jest wielkim plusem. Zresztą na SAPU wygląda to tak samo, każdy ma czas dla siebie do konsultacji swoich projektów. Jeśli byłby ktoś zainteresowany, chętnie pomogę bo styczność ze szkołą już mam ![]() ![]() Pozdrawiam i powodzenia ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.