Stara Gwardia
![]() |
|
Witajcie!
Chciałabym uszyć sobie żakiet w paski. Mam problem, bo nie wiem jak ułożyć wykrój, żeby paski rękawa zgadzały się z przodem. Chodzi mi o rękaw z dwóch części. W książce jest akurat pokazany jednoczęściowy. To co zaznaczyłam ma zaczynać się od tego samego paska? A co z druga częscią rękawa nr 5? ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeżeli chodzi o rękaw to nie zwracaj takiej uwagi na wewnętrzną część (tzn na to co jest pod pachą) tylko na tył (tzn łączenie tyłu rękawa) tam powinno się w miarę zgadzać. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mam wrażenie że chcesz uszyć ten żekiet w paski w poprzek. Wtedy faktycznie wszystko musi się zgadzać z przodem, jak w przypadku kratki. Jeżeli zaś paski idą pionowo to kroisz normalnie a nawet łatwiej bo pasek wyznacza ci linię prostą. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Choco, ja bym zrobiła tak jak zaznaczyłam w załączniku. Chodzi o spód rękawa i przód. Trzeba tak ułożyć podkrój spodu rękawa, żeby zgadzał się z paskami z przodu (wg rysunku). Momentem odniesienia jest najniższy punkt podkroju spodniego rękawa. Oczywiście później paski wierzchu rękawa trzeba dopasować do spodu.
Wszystko powinno później pasować ![]() ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
załączony rysunek wydał mi się nieczytelny, więc dodaję poprawiony
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Dołączam zdjęcia żakietu jaki chciałabym uszyć oraz zdjęcie z żakietem w paski. Zaznaczyłam na czerwono, o co mi chodzi. Muszę sobie, to jakoś poukładać w głowie co napisaliście. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
czyli jednak paski w poprzek . To trzeba tak szyć i kroić jak w przypatku kratki. Zgadzać muszą się wszystkie częsci łączone i rękaw ale tylko na przodzie, bo inaczej sie nie da, tak jak to zaznaczyłaś na rysunku.paski zaczną się mijać dopiero na zaokrągleniu rękawa. Powodzenia w szyciu.Zobacz na przykładzie marynarki którą kiedyś szyłam ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
ITA pięknie ci wyszła zgodność kraty. Boje się, że u mnie będzie katastrofa. Pozdrawiam ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jak sobie sfastrygujesz to nie będzie tak trudno. Ja tam nic nie fastryguje ale wtedy często się zdarza nie trafić dokładnie i trzeba pruć. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
ITA tak właśnie zrobię. Chociaż przyznam bez bicia, że mało co fastryguje, bo ja jestem leniwa. ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.