Wersja do druku

5 stron: < 1 2 3 4 5 >

Stara Gwardia
Stawiałabym, że raczej na zimę.
Powinnam użyć specjalnych nici do szycia czy mogą być takie jak do standardowych tkanin. Mam zwykła maszynę, niestety na owerlocka w najbliższej przyszłości nie będę mogła sobie pozwolić:-(
Stara Gwardia
nie sa potrzebne specjalne nici,
nici elastyczne to bardziej do szycia strojow kapielowych etc. no chyba ze bardzo chcesz, ale sa drozsze i mniej ekonomiczne.
Zaaklimatyzowany
Flower, dzięki. Na razie planuje tylko te bolerko i bardzo się cieszę, ze zwykłe nici dadzą radę:-) moze w przyszłosci jakąś bluzeczkę, bo mam kilka sklepowych ciuszków z dzianin i to bardzo fajnie sie nosi. Niestety, z tego co wyczytałam na forum, gorzej się szyję:-P
Stara Gwardia
i tkanina i dzianina mają swoje plusy i minusy :)
Zaaklimatyzowany
Racja, a kiedy mam się nauczyć, jeśli nie podczas praktyki. Na razie odpuszczałam sobie dzianinę, ale następnym razem kupie 1m i zobaczę co mi z tego wyjdzie.
Stara Gwardia
to ja się podłączę pod wątek ze swoim pytaniem :)

dzianiny są różne, jak wybrać taką, która będzie łatwiejsza w szyciu, nadająca się dla początkującej i niezniechęcająca ją do szycia? :)
z wiskoza sa chyba dosc uciazliwe, najlepiej w dotyku spradzic czy nie jest zbyt lejaca.Lepiej jak jest dosc zwarta faktura.

--- Ostatnio edytowane 2013-07-18 12:19:10 przez flower ---
Stara Gwardia
Potwierdzam - dzianina która jest zbyt cienka i miękka szyje się trudniej, najlepiej wybrać taką jak z dobrej jakości t-shirtów (męskich). Natomiast na miękką i lejącą też są sposoby jak podklejenie taśmą papierową na czas szycia i takie tam...
i wyskubywanie potem tego papieru?

5 stron: < 1 2 3 4 5 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.