Zaaklimatyzowany
![]() |
|
mam problem następujący. nie mam pojęcia jak dokładnie powinien wygladać wykrój takiej spódnicy maxi. i jeszcze nie moge sie zdecydowac, czy chce krotszy przod czy nie, ale chyba nie...
poza tym chce uszyc dwie takie spódnice, jedna czerwona kryjacą z rozporkiem na boku, a drugą prześwitującą granatową z podszewka do kolana. mam juz materialy, teraz kwestia dobrego skrojenia. zastanawiam sie czy moge poprostu ułożyc całą szerokość materiału 1,5m i przeciągnąc przezen gumke i zszyć, czy jednak pofałdować, ułożyć i przeszyć i dopiero gumeczka i pasek. poradzicie coś? i też pytanie czy kroić ją na kole czy zostawić prosty material... ? --- Ostatnio edytowane 2012-05-28 19:23:49 przez pinezka --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
One są ciut rozszerzane ku dołowi więc wycinane są z jakiejś części koła ale z zapasem na marszczenie w pasie sam pas tkaniny i marszczenie na całości to za grubo by wyszło na gumce materiału. Takie moje zdanie, W ostatnich Burdach jest kilka wzorów takich spódnic bo ostatnio są TOP ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
no własnie widziałam, tylko ta w burdzie jest krótka. to jesli talia ma byc 68 to jaki wziasc zapas u gory?
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
ja mam ta burde niestety tylko po rosyjsku. mialby to ktos z was moze po polsku? albo wykroj na taka spodnice maxi?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
,i się wydaje ze to spódnica z prostokata marszczona w pasie, czesto tak robię w dzieciecych- kroję najpierw prostokąt a potem marszcze, te z gumką mają doszywaną gumke do materiału. Najpierw skrój prostokąt a potem wszyj gumę ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
tak zamiarowałam, dzięki za podpowiedź. tylko własnie nie wiem ... mam przysyzwać naciągniętą gumke do materiąlu, czy zrobić tunel na gumke i spódnica sama sie zmarszczy?
na druga znalazłam wykrój. będzie przezroczysty granat z podszewka do kolana. http://www.papavero.pl/wykroje-do-pobrania/627-gotowy-wykroj-kopertowa-kiecka.html |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
NIE BIERZ sie za wykroj z Papavero, jesli nigdy nic nie szylas!
Ta spodnica z kola, to cos b. prostego. Zrob tunel, bedzie ci latwiej. I kup gume ktora sie nie zwija, to wazne. Ogolnie: zacznij od prostych modeli, z jakiegos taniego materialu (stare przescieradlo itp), mniejsza szansa, ze Ci cos nie wyjdzie.Najlepiej, zrob probny model, dopasuj, a dopiero potem szyj z materialu ktory Ci sie podoba. Tak robi sie zawsze, podkreslam zawsze, szyjac nieznane sobie modele. Tak robia doswiadczone krawcowe, jak i amatorzy, tacy jak np. ja. ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
ok. dzieki za rady szyłam juz wcześniej, takze nie jestem totalnie zielona. pracowałam z wykrojami, więc spokojnie. zastanawiałam się tylko czy ta spódnica ma konstrukcje kola czy prostokątu właśnie.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Papavero?!
to ani kolo ani prostokat! ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
nie... nie papavero. eh. niewazne
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.