Wersja do druku

3 strony: < 1 2 3 >

Administrator
FasOla witaj :) gratuluje dzieciaków aczkolwiek wierzę, że roboty masz pełne ręce :) Pytaj śmiało, postaramy się (w miarę możliwości) pomóc :)

* Susanna szyje - mój blog :)

Świeżynek
Witaj! :)
miło usłyszeć, że przy bliźniakach (których gratuluję i zazdroszczę) jest czas na szycie!
Stara Gwardia
Witam tak miłą osóbkę. Również szyję, jestem panią domu i mamą 3miesięcznej córci i 2,5letniego synka :) Życzę udanego zakupu maszyny i debiutu na niej :)
dziękuję kochane za miłe słowa :buzki:

wczoraj zakupiłam maszynę - poszłam osobiście do sklepu (a raczej pojechałam aż ponad 30 km hehe) pomacawszy dwa modele - husgvarna e20 i elna 320 po wielu namysłach i rozterkach (a było ich sporo) zakupiłam elnę, tym samym z zamiaru kupna maszyny do max 600zł wyszła porażka, ale ta elna kosztowała 800 zł ze sporą ilością gratisów dodatkowych i choć ma ciut mniej ściegów tych dekoracyjnych to trudno :zacieszacz: wczoraj zasiadłam do niej wypróbować ściegi, ustawienia przeczytałam instrukcję .....ale niestety z tą instrukcją jest tak, że ja jestem wzrokowiec i nie umiem czytać z kartki, więc instrukcje jak wszyć zamek kryty, marszczyć, muszę zobaczyć na żywca - inaczej nie widzę tego jak to na obrazku jest zrobione.....a szkoda by było nie wykorzystać bo słuchajcie dostałam tyyyyyle stopek (prócz tych w standarcie jeszcze mi dorzucono jakie chciałam) i 10 szt nici maszynowych i fajny gadżet - prowadnik materiały - taki na magnez ale świetny!! powiem Wam, że gdyby nie fakt, że nie mam jeszcze materiałów to już bym coś skleciła. Nosi mnie :cwaniak: mam już tyyyyle w planach, że chyba wieczorne relaksy mam zapewnione do końca roku :D
powiedzcie mi czy macie jakieś tanie internetowe sklepy z materiałami. Bo zamówiłam z kilku darmowe próbniki, ale ceny widzę różnie...a może Wy znacie fajniejsze - czekam na linki ;-) no i jakieś fajne strony z robótkami. Ale póki co jakieś proste rzeczy do domu, jakieś miśki dla dzieci i PUFY! słuchajcie chciałabym uszyć taką wielką pufę coś jak sako z granulatem styropianowym - jakbyście miały coś takiego to poproszę bo szukałam tutaj ale nie znalazłam :oczko: dziekuję Wam za pomoc, jak tylko coś sklecę to się pochwalę. Buziaki

--- Ostatnio edytowane 2012-07-11 06:51:16 przez fasOla ---
Mistrzyni Krawiectwa
Witaj :)

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Jeśli masz w pobliżu Ikee, to tam są cienkie bawełny i len, zupelnie przyzwoite (jesli chodzi o jakość), i w ładnych kolorach.
Worek-szyłam pokrowiec, składa się z cząstek tak jak pomarańczy, tylko uciętych w 2/3 wysokości, i przyszyty u dołu do kola, wyobrazasz to sobie, czy wyslac Ci schemat? Ale: najwiekszym problemem dla mnie bylo zdobycie siatki do wsypania nowych kulek, bo stara sie troche zniszczyla. Czyli: pokrowiec, siatka, kulki.

wczoraj zakupiłam maszynę - poszłam osobiście do sklepu (a raczej pojechałam aż ponad 30 km hehe) pomacawszy dwa modele - husgvarna e20 i elna 320 po wielu namysłach i rozterkach (a było ich sporo) zakupiłam elnę, tym samym z zamiaru kupna maszyny do max 600zł wyszła porażka, ale ta elna kosztowała 800 zł ze sporą ilością gratisów dodatkowych i choć ma ciut mniej ściegów tych dekoracyjnych to trudno :zacieszacz: wczoraj zasiadłam do niej wypróbować ściegi, ustawienia przeczytałam instrukcję .....ale niestety z tą instrukcją jest tak, że ja jestem wzrokowiec i nie umiem czytać z kartki, więc instrukcje jak wszyć zamek kryty, marszczyć, muszę zobaczyć na żywca - inaczej nie widzę tego jak to na obrazku jest zrobione.....a szkoda by było nie wykorzystać bo słuchajcie dostałam tyyyyyle stopek (prócz tych w standarcie jeszcze mi dorzucono jakie chciałam) i 10 szt nici maszynowych i fajny gadżet - prowadnik materiały - taki na magnez ale świetny!! powiem Wam, że gdyby nie fakt, że nie mam jeszcze materiałów to już bym coś skleciła. Nosi mnie :cwaniak: mam już tyyyyle w planach, że chyba wieczorne relaksy mam zapewnione do końca roku :D
powiedzcie mi czy macie jakieś tanie internetowe sklepy z materiałami. Bo zamówiłam z kilku darmowe próbniki, ale ceny widzę różnie...a może Wy znacie fajniejsze - czekam na linki ;-) no i jakieś fajne strony z robótkami. Ale póki co jakieś proste rzeczy do domu, jakieś miśki dla dzieci i PUFY! słuchajcie chciałabym uszyć taką wielką pufę coś jak sako z granulatem styropianowym - jakbyście miały coś takiego to poproszę bo szukałam tutaj ale nie znalazłam :oczko: dziekuję Wam za pomoc, jak tylko coś sklecę to się pochwalę. Buziaki

Świeżynek
Jeśli masz w pobliżu Ikee, to tam są cienkie bawełny i len, zupelnie przyzwoite (jesli chodzi o jakość), i w ładnych kolorach.
Worek-szyłam pokrowiec, składa się z cząstek tak jak pomarańczy, tylko uciętych w 2/3 wysokości, i przyszyty u dołu do kola, wyobrazasz to sobie, czy wyslac Ci schemat? Ale: najwiekszym problemem dla mnie bylo zdobycie siatki do wsypania nowych kulek, bo stara sie troche zniszczyla. Czyli: pokrowiec, siatka, kulki.

ooo super! jak szyłaś to mi podpowiesz ;-) wiem o co chodzi z tymi "kawałkami pomarńczy" mam już własnie wykrój, tylko zaczęło mnie nurtować szycie tych kawałków do podstawy - czyli koła - możesz mi to najprościej zilustrować jak zrobić, żeby ładnie się materiąły połączyły i równo - hmmm czy te kawałki u podstawy troszkę ponacinać? :mysli: jeszcze się nie zabrałam za praktykę bo nie mam materiałów. Ze strony, gdzie to zobaczyłam jest najpierw szyty worek na kulki. Potem wg tego samego wzoru pokrowiec. Ja mam zatem dylemat, jakiego materiału użyć na worek z wkładem styropianowym? coś co jest elastyczne, ale chyba nie za bardzo coby się nie rozlewał fotel jak się w nim usiądzie? Pokrowiec to mniejszy pikuś ;-)gdzie zatem kupiłaś tą siatkę? i czy robiłaś ją pod wzór pokrowca?
Świeżynek
Fajnie że masz tyle chęci i zapału.
Świeżynek
Fajnie że masz tyle chęci i zapału.
wiesz - nie samymi pieluchami i kolkami człowiek żyje ;-) tzn trzeba mieć jakąś odskocznie do codzienności żeby nie oszaleć, ja szycie lubię, choć praktycznej wiedzy profesjonalnej nie mam o tym (dziś w sumie przyszła mi myśl jakiegoś szybkiego podstawowego kursu :mysli: ) ale lubię się otaczać ładnymi i oryginalnymi rzeczmi - rzeczy robione ręcznie mają "to coś" czego brakuje kupowanym ;-) a poza tym fajnie ponieść się fantazji, tylko, żeby to wszystko wyszło tak jakby się chciało :bezradny:

3 strony: < 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.