Świeżynek
![]() |
|
Witam, bardzo proszę o wszelkie rady, wskazówki czy możliwe jest przerobienie sukienki (zdjęcia).
1. Chciałabym przerobić jej fason z 'empire' na 'literę a' bodajże - chodzi mi o efekt jak na zdjęciu, gdzie zebrałam nadmiar materiału i podkreślenie talii. 2. Dodatkowo chciałabym ją lekko skrócić i wszyć stanik lub miseczki, żeby biust ładnie się prezentował i żebym nie musiała zakładać już stanika - co zatem proponujecie? Obawiam się czy przeciętna krawcowa sobie z tym zadaniem poradzi? czy to co chcę osiągnąć jest skomplikowane czy to prosta przeróbka? Sukienka potrzebna na ślub ![]() PS jeśli trzeba to mogę dodać więcej zdjęć, zrobić nowe cokolwiek ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-07-09 17:15:43 przez mamaAbdula --- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
ja wyprulabym te gumki z tylu,jesli chcesz ja tak bardzo dopasowana
i jesli chcesz ja skrocic,to w miejsce gumek zrobilabym takie ciecia jak w gorsetach ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
dziękuję za tak szybką odpowiedź!
![]() ja kompletnie się nie znam na krawiectwie ![]() ![]() ![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
![]() |
|
rozumiem, że chodzi o te przeszycia pionowe? a jakieś sznurowanie z tyłu wtedy robić czy zamek z tyłu wystarczy? Na ten moment sukienka ma zamek z boku. Zastanawiam się czy nie uderzyć z tym do jakiegoś salonu ślubnego? Czy w ogóle salony praktykują coś takiego - przeróbki na kupnych sukienkach?
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
moze byc z tylu moze byc z boku
jak komu wygodnie a cienki ten material?i podszewka pewnie jest? a to do slubu ma byc? ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
tak, materiał bardzo cieniutki - 100% bawełna. Na podszewce. Do ślubu, z tym , że ślub odbędzie się na tropikalnej plaży, dlatego taką wybrałam, musi być lekka, zwiewna etc. i pasować do otoczenia oraz lnianego ubrania pana młodego - więc tradycyjne suknie odpadają. Bardzo rtudno było mi ją 'zdobyć', mało jest obecnie w sklepach sukienek białych, maxi z naturalnych materiałów, dlatego tak się boję żeby mi ktoś jej nie 'zepsuł'
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
w miseczki powinno się dać bez problemu włożyć gotowe miseczki, zwężałabym ją bokami, ewentualnie na szwach które już są, zamek można zawsze przesunąć przy zwężaniu, z podniesieniem falbany też nie powinno być problemu.
polecam żebyś się wybrała do kilku krawcowych i powiedziała konkretnie co chcesz i spytaj czy mogą spełnić Twoje oczekiwania, do salonu ślubnego bym nie szła bo zapłacisz minimum 3 razy tyle a efekt ten sam. aha krawcowej nie mów że to sukienka dla panny młodej bo też cena od razu może pójść do góry (przynajmniej u nas niektóre tak robią, my liczymy za włożoną pracę a nie za to co przerabiamy, czy to ślubne czy codzienne. daj znać co udało Ci się załatwić ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
dzięki, wszystkie wskazówki bardzo cenne!
![]() 1. martwi mnie tylko czy krawcowa będzie miała takie miseczki? czy sama muszę je jej dostarczyć? a jeśli sama to skąd je wziąć? szukałam czegoś takiego w internecie, ale bez skutku...ostatecznie mogę próbować założyć pod spód baloknetkę, ale jakoś wszycie stanika bardziej mi się widzi, szczególnie, że będzie bardzo ciepło i wygodniej będzie mi chyba bez dodatkowej garderoby ![]() 2. no właśnie, w pierwszym odruchu tak pomyślałam, że wystarczy zwęzić po bokach, akurat są tam szwy - więc to chyba prosty zabieg? ale samo zwężenie na szwach, po bokach wystarczy? będzie się to ładnie układało np. na brzuchu? 3. zamek chyba zostawię z boku, mniej pracy, niższa cena? 4. no właśnie, skrócenie tylko na zasadzie podniesienia falbany, ale w którym miejscu? na dole czy odebrać trochę materiału pod biustem i podnieść całość? (na zdjęciu nie widać, ale falbany są dwie, jedna pod drugą!) |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
z zamkiem nie bedzie mniej pracy,bo i tak trzeba go wypruc ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.