Wersja do druku

Świeżynek
Dzień dobry wszystkim!
Mam niemały problem ze spodniami. Planuję je zwęzić - trochę po bocznych szwach, trochę z tyłu. Niby wszystko w porządku, zwężałam w ten sposób dżinsy i nie miałam żadnych kłopotów.
Tym razem jest inaczej. Po sfastrygowaniu i przymierzeniu układają się źle w kroku. Zarówno z tyłu, jak i z przodu. Próbowałam zbierać je i fastrygować w przeróżny sposób, ale za każdym razem po przymierzeniu wyglądają podobnie.
Będę wdzięczna za ogólne rady, co i jak zbierać, w którym miejscu (i czy w ogóle możliwe jest poprawienie takich spodni, zlikwidowanie efektu widocznego na zdjęciach), ja już metodą prób i błędów dojdę do zadowalającego efektu. :)
Spodnie w założeniu nie mają być bardzo dopasowane, trochę luźne, jednak dobrze by było, gdyby nie był tych 'zmarszczek', gdyby wyglądały bardziej schludnie.
Przepraszam za jakość zdjęć i przerażające zbliżenia na mą przepiękną rzyć. :)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Świeżynek
Na rzyć nie narzekaj ja mam gorzej bo płaskorzyć:D
Na zdjęciu widać, że spodnie są sporo za duże i chyba mają w bokach kieszenie, co może utrudnić bardzo mocne dopasowanie.Trochę za dużo fastryg i spodnie straciły podkroje.
Ja proponuję popruć spodnie w kroku ale niewiele, tylko tak ,abyś miała dojście do wewnętrznego szwa nogawek i nie pruć na razie podkroju tyłu i przodu.Najwięcej zwęzić musisz po bokach,nową linią boków aż do stracenia , czyli do dołu spodni.Następnie nogawka wewnętrzna od podkroju w dół spodni , z umiarem i jeszcze tylny szew podkroju ale biorąc od talii do stracenia.Wtedy gdy to masz sfastrygowane łączysz szwy wenętrzne nogawek i przymierzasz.
Świeżynek
Szczerze mówiąc boję się trochę jakiegokolwiek prucia gotowych ubrań - że zepsuję całkiem i koniec. Wolę pofastrygować, przymierzyć, przeszyć, przymierzyć, uciąć. ;)
Ale chyba popróbuję. No i mam pytania (wiadomo, biedna jesteś, żeś odpisała. :))

1)
popruć spodnie w kroku ale niewiele, tylko tak ,abyś miała dojście do wewnętrznego szwa nogawek i nie pruć na razie podkroju tyłu i przodu

Nie pruć podkrojów, ale popruć w kroku? Czyli gdzie? To znaczy, który szew masz na myśli pisząc 'krok'? Jam myślała, że spodnie składają się (ogółem) ze szwów podkroju (przedni, tylny), szwów nogawek (2 wewnętrzne, 2 zewnętrzne).
2)
Następnie nogawka wewnętrzna od podkroju w dół spodni , z umiarem i jeszcze tylny szew podkroju ale biorąc od talii do stracenia.Wtedy gdy to masz sfastrygowane łączysz szwy wenętrzne nogawek i przymierzasz.

Tu już się całkiem pogubiłam. :)

To, co napisałaś rozumiem tak:
1) Wszystko zaczynam od zwężenia po bokach - tu zbieram najwięcej.
2) Następnie nogawka wewnętrzna od podkroju w dół - to znaczy wewnętrzny szew nogawki? Jeśli tak - co z nim? Jeśli nie - czym jest wewnętrzna nogawka?
3) Potem zbieram tylny szew, zaczynając od talii.
4) Następnie łączę szwy wewnętrzne nogawek - nie zrobiłam tego w punkcie 2?
Czegoś tu gdzieś nie rozumiem.

Zaznaczę może jeszcze, że na zdjęciach wyżej są fastrygi na wszystkich szwach. Bocznych, wewnętrznych nogawek i przez cały podkrój tyłu. Problem z tymi spodniami jest taki, że mają fason zupełnie nie pasujący na moją figurę obecną - dość sporo miejsca na tyłek. Gdybym miała bardziej wystający (:)) - nie byłoby tych marszczeń - tak myślę. Przynajmniej z tyłu.
Nie chodzi mi o to, by były idealnie dopasowane, mogą być luźne, może się marszczyć, ale nieładnie to wygląda, gdy materiał aż tak bardzo leci ku środkowi.

Podejrzewam, że powinnam zmienić całkowicie kształt podkroju(zmniejszyć krzywiznę?). Bez żadnego prucia gotowych spodni jest to dla mnie nie do oganięcia - tzn. jak bardzo i jaki kształt krzywej podkroju zniwelowałby taki wygląd.
Niespodzianka
witaj
to może Cię naprowadzi
ogólnie trudny stopień do przerobienia
na pewno po bokach tego się nie zbierze
pospinaj sobie tak jak jest na fotkach -zobaczysz co z tego wyniknie
na pewno podkrój tych spodni jest "płytki" w stosunku do Twojego "zawieszenia":oczko::D
na razie tyle 3m się

Artur

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
zabranie przedniej nogawki i przy zamku zbieranie tylnej nogawki
Stara Gwardia
Jak już zrobisz poprawki w kroku to sprawdź se górę, bo może być tak że zejdzie z góry materiał w dół, a może być tak że w okolicy kieszeni (ponad kieszeniami) dalej będzie troszkę odstawał chyba że źle widzę...

--- Ostatnio edytowane 2012-07-24 12:17:04 przez Koma ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.