Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Jestem w trakcie szycia bluzy i mam pewien problem , a mianowicie nie mam pojęcia jak zrobić wykończenie dekoltu. Byłam na konsultacji u krawcowej i mówiła, że mam teraz tylko wywinąć, ale po wywinięciu to nie wygląda zbyt fajnie i tak są minimalne fałdki. Proszę o pomoc !

--- Ostatnio edytowane 2013-03-19 19:28:48 przez Martyna ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Administrator
Po prostu przyszyć obłożenie :) Służę pomocą -> KLIK (od punktu 10)

* Susanna szyje - mój blog :)

Świeżynek
Ale żeby ten kołnierzyk był szerszy to chyba takie obszycie się nie nadaje, bo i tak mam fałdki, muszę jedynie zrobić tak jak w poście .
Stara Gwardia
Polecam ten film instruktażowy o wszywaniu odszycia http://www.burdastyle.de/anleitungen/videos/naehen-mit-burda-style-verstuertzter-besatz-runder-halsausschnitt_aid_4567.html
bo jeśli dobrze widzę na zdjęciu, to masz wszyć tzw. odszycie, a nie kołnierz
Świeżynek
Nie o takie coś mi chodzi, bo właśnie tak zrobiłam i dopiero na to wpadłam, że to nie ten efekt, także jestem zmuszona znowu pruć.
Więc myślę, ze najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie ściągacza/komina na dekolt.
Czy ktoś z Was wie gdzie w internecie mogłabym to zamówić?
Stara Gwardia
Martyna ale te fałdki to efekt rozciągnięcia dekoltu? czy po wywinięciu masz fałdki bo odszycie nieładnie sie układa? bo jeśli opcja nr 2 to ja bym ponacinała zapas wywinęła i ostębnowała po prawej stronie. Tylko uważaj zeby podczas stębnowania nie naciągać dekoltu bo się pofaluje
Administrator
Ale żeby ten kołnierzyk był szerszy to chyba takie obszycie się nie nadaje, bo i tak mam fałdki, muszę jedynie zrobić tak jak w poście .
Kurcze nie myl kołnierzyka z obłożeniem. Jeśli obłożenie jest większe niż dekolt w który masz je wszyć to je przytnij, dopasuj do dekoltu.

Stara Gwardia
Jestem w trakcie szycia bluzy i mam pewien problem , a mianowicie nie mam pojęcia jak zrobić wykończenie dekoltu. Byłam na konsultacji u krawcowej i mówiła, że mam teraz tylko wywinąć, ale po wywinięciu to nie wygląda zbyt fajnie i tak są minimalne fałdki. Proszę o pomoc !

--- Ostatnio edytowane 2013-03-19 19:28:48 przez Martyna ---
doszyj kaptur i problem z głowy :D
Stara Gwardia
Mi jeszcze przychodzi do głowy jedna rzecz. Odszycie dekoltu (to samo co podłożenie) rysuję i kroję samodzielnie, nie korzystam z wykroju. Wykrój odszycia może nie pasować do ostatecznego kształtu dekoltu uszytej rzeczy. Ja odszycie odrysowuję od dekoltu i staram się, żeby odszycie było skrojone pod tym samym kątem co dekolt. Może być też tak, że zastosowałaś zbyt grubą flizelinę i warto zamienić ją na delikatniejszą.

I jeszcze jedno, wykończenie dekoltu nie jest łatwe, warto zaakceptować drobne niedoskonałości i mieć nadzieję, że następnym razem wyjdzie lepiej. Wybrałaś ciemny materiał, a na takich błędy są mniej widoczne i pewnie nikt nie zauważy fałdek. :)

--- Ostatnio edytowane 2013-03-20 10:19:40 przez Natalia_ ---
Administrator
Także najczęściej sama rysuję i kroję obłożenie ale nie wiem czy Martyna sobie poradzi... to w sumie prosta sprawa jest :) nawet gdy szwy ramienne są już zszyte.

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.