Wersja do druku

14 stron: < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Stara Gwardia
Martynior no Ty Babo PIEKNIE!!!! teraz to Ty mi już od maszyny nie wstawaj no chyba ze do kibelka :jezyk_oko:

a ten "uskok" to po prostu zrobiłaś wtedy łyk kawy jak pikowałaś- przyznaj się :milczek:

mi się takie uskoki zdarzają jak za szybko rękami przesuwam materiał i igła biedna nie daje rady tak szybko pikować...ja ustawiam sobie ścieg prosty na 3 (długość) a prędkość na połowę...bo mam ciężka stopę i gnałabym na oślep a tak mnie to blokuje chociaż pedał wciśnięty do podłogi :rotfl:

ee ja nie luzuje nic :mysli::kwadr:
Przynam się szczerze, że gębę miałam uśmiechniętą na samą myśl o powrocie do domu i pikowaniu :)

No właśnie nie ruszyłam ręką... znaczy ruszyłam ale nie w tym miejscu i po prostu powstała linia prosta.. a tutaj jakby nić zachowała kształt tego zawijaska ale bez dolnej nitki :bezradny:
I nie wiem czy to wina naprężenia czy może ja jakoś fatycznie machnęłam :mysli:

A właśnie.. jak widzę nitkę dolną na górze to naciągam górne naprężenie tak? Bo zayważyłam, że w tą stronę maszyna zawsze mi się rozregulowuje.. nigdy nie widać górnej nitki na dole materiału...
Stara Gwardia
A właśnie.. jak widzę nitkę dolną na górze to naciągam górne naprężenie tak? Bo zayważyłam, że w tą stronę maszyna zawsze mi się rozregulowuje.. nigdy nie widać górnej nitki na dole materiału...
mogę strzelić babola -bo zawsze mi się myli...ale wydaje mi się że jak dolna idzie na górę, to trzeba zmniejszyć naprężenie górnej...

Aleeeeeeeeeeeee super te pikowania:)...u mjenia niestety niet...a widziałam takie specjalne szablony do roznych wzorow. Czy w przypadku ich używania trzeba mieć jakies extra "programy"w maszynie czy taka moja zwykła też by potrafiła:mysli:?
Stara Gwardia
mogę strzelić babola -bo zawsze mi się myli...ale wydaje mi się że jak dolna idzie na górę, to trzeba zmniejszyć naprężenie górnej...

Poluzować górne, albo naciągnąć dolne...

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Aleeeeeeeeeeeee super te pikowania:)...u mjenia niestety niet...a widziałam takie specjalne szablony do roznych wzorow. Czy w przypadku ich używania trzeba mieć jakies extra "programy"w maszynie czy taka moja zwykła też by potrafiła:mysli:?
Te szablony to chyba bardziej do przerywsowania i później pikowania z wolnej ręki po linii :)

http://jolcinepasje.blogspot.co.uk/2011/07/lekcja-pikowania-wzorkow-na.html

--- Ostatnio edytowane 2013-04-04 23:35:52 przez Martynior ---
Stara Gwardia
Martynior, po prostu mistrzyni pikowania :oklasky::oklasky::oklasky:

Vibeke6, te wzory się przerysowuje, można znaleźć podobne wzory do hafciarek, ale normalnie, to rysujesz je na materiale i już (kiedyś, widząc taki "wzornik" z wycięciami w środku myślałam, że się go "nakłada" na materiał i szyje w tych wycięciach :glupek: )
Pierwsze pikowanie z wolnej ręki :)

Nie wiem tylko czemu mi 'gubi' ściegi czasami :/
Czy to złe naprężenie górnej nici? A może dolnej? Czy przy pikowaniu powinno się luzować oba naprężenia czy tylko górne? :mysli:

Ogólnie to mi się mało ślizga materiał po maszynie i co chwla mi klapkę od szpuleczki odsuwało :D Chyba muszę wykombinować jakiś kawałek ceratki, żeby "poślizg" zrobić :D

Ale powiem tak - zabawa PRZEDNIA! :D

Stopkę zmodyfikowałam lekko ;)
Bardzo ładne pikowanie :oklasky:

Co do poślizgu, to widziałam na yt, jak kobieta starego Singera pokrywała folią spożywczą i w ten sposób uzyskiwała gładką powietrzchnię tanim kosztem.

Stara Gwardia
Vibeke6, ta kobietka używa winylu do przykrycia "stołu" do szycia: http://www.youtube.com/watch?v=yAS25v3ZTk0 i u niej też znajdziesz filmik odnośnie ustawienia maszyny przy pikowaniu z wolnej ręki.
pytanie :kwadr:
chcę zrobić coś takiego i teraz:
a) najpierw przepikować z wolnej ręki całe tło a potem naszywać aplikacje przez 3 warstwy
czy
b) naszyć na tle aplikacje (jedna warstwa), przepikować z wolnej reki 3 warstwy z pominięciem aplikacji

:bezradny:

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

14 stron: < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.