Świeżynek
![]() |
|
Hej dziewczyny, na wstępie pragnę podziękować za to forum. Właśnie je znalazłam
![]() ![]() Z uwagi na to że tu, gdzie mieszkam (UK) materiały są strasznie drogie, o wiele droższe niż te w PL, staram się wykorzystać to co mam ze zbiorów i datków po rodzinie. I tym sposobem dostałam fantastyczny materiał na bluzkę. Chciałam zrobić coś w stylu Tuniki i dosłownie potrzebuje zszyć w dwóch miejscach i obskoczyć na krawędziach żeby się nie pruło, a materiał jaki posiadam to szyfon (niestety). Uprałam się na niego bo jest fajny, ale robię do niego 4 podejście i już mi się płakać chce. Na początku miałam problem z igłą. Nie miałam 70 tylko 90 i nie szło tak jak chciałam, tzn nie wiem dlaczego ale dolna nitka nie łapała górnej i wszystko się pruło. Kupiłam więc 75 ale tzw "blue" która według sprzedawcy jest "czulsza" i można nią szyć delikatniejsze materiały ( nie było 70). I niby jest już lepiej bo tworzy szew, ale teraz zauważyłam że po pierwsze czasem przeskoczy jedno albo dwa uderzenia (co dziesiąte oczko- więc nie tak często) i robi się coś w stylu pustego oczka (tzn długa nitka nie złapana na dole), a po drugie strasznie mi marszczy materiał przy szyciu ( i wiadomo że czym szybciej szyje tym bardziej marszczy- ale przy najwolniejszej prędkości też niestety marszczy- poza tym zależy mi żeby ten brzeg nie był bardzo sztywny). Próbowałam rozwiązać problem, nie ściągam materiału ręką, staram się szyć bardzo wolno, nic nie pomaga Szukam info od wczoraj wieczora i gdzieś wyczytałam że takie materiały trzeba szyć bardzo krótkim i gęstym ściegiem ( nie wiem jeszcze tego nie wypróbowałam) ale to nie rozwiązuje mi problemu przeskakiwania oczek i sztywności. Już nie mam siły do tego materiału, bo tylko wszystko pruje i szyje i tak w kółeczko. Jakim ściegiem najlepiej szyć taki materiał?? --- Ostatnio edytowane 2013-05-25 20:51:06 przez Susanna --- Wiadomość skomentowana przez
Susanna
:
Ta wiadomość została przeniesiona z wątku Problemy z FORUM - zgłaszanie błędów. |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Zdecydowanie - krótkim. Być może powinnaś zmienić nici - może na nici do haftu maszynowego albo nici jedwabne? Są bardziej śliskie, to powinno pomóc zlikwidować marszczenie się materiału podczas szycia.
Możesz spróbować podłożyć papier pod materiał i szyć razem z nim - tylko najpierw zrób próbę, czy nie będziesz miała kłopotów z jego wypruwaniem. Możesz też spróbować minimalnie obniżyć igłę - to czasem pomaga, kiedy ściegi nie chcą się wiązać. A sztywność szwu... Cóż... Każde nici są twardsze niż niteczki szyfonu i szew zawsze będzie wyczuwalny. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Ja szyła spódniczkę z krepdeszynu ,persza próba wyszła straszna,materiał się marszczył ,podłożyła papier toaletowy poszło jak po masłu, lekko oderwał się i nie pozostało dziur po igle .
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.