Świeżynek
![]() |
|
Witam,
zamierzam rozkręcić swoją działalność gospodarczą a mianowicie produkcję odzieży. Mam mnóstwo fajnych pomysłów- skierowanych do grupy odbiorczej 18-30 lat. Niestety nie znam sie za bardzo na samych tkaninach ani na biznesie włukienniczo-krawieckiej w Polsce.Dlatego mam kilka pytań. Jaki materiał jest najlepszy do produkcji koszulek - gatunek i gramatura, gdzie najlepiej szukać ( kwestia jakości ale i oczywiscie ceny) bede niezmiernie wdzieczny za pomoc Michał |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zrób sobie bazę danych polskich producentów dzianin. Największe ich skupisko jest w okolicach Łodzi, czyli w samej Łodzi, w Pabianicach, w Zgierzu. Producenci zrobią Ci takie wzory, jakie u nich zamówisz lub jakie im dasz. Ich strony internetowe są skromne, więc moim zdaniem nie obejdzie się bez odwiedzin, telefonowania. Na ich stronach www są informacje o robionych przez nich dzianinach czyli rodzaj, gramatura, wydajność z kg, skład surowcowy.
Na rynku T-shirty są dostępne z bawełny, z bawełny z elastanem/lycrą, z wiskozy z elastanem/lycrą, z poliestru z wiskozą itd. --- Ostatnio edytowane 2013-06-26 16:51:19 przez Natalia_ --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
teraz kwestia grmatur im gramatura większa...
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Podaję za wikipedią:
Gramatura – masa (pot. „ciężar”) jednego metra kwadratowego wyrobu wyrażona w gramach. Używana w odniesieniu do papieru, wyrobów włókienniczych, innych tworzyw produkowanych w arkuszach. |
|
Świeżynek
![]() |
|
tzn. wiem wiem co oznacza gramatura w rozumieniu takim encyklopedycznym. Chodzi mi raczej o opinie osoby znającej sie dobrze na krawiectwie... czy wieksza gramatura to lepsza jakość, z jakiej gramatury jest najlepiej robic koszulki z perspektywy producenta jak i klienta...
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Gramatura przekłada się na grubość materiału. Im wyższa gramatura czyli waga 1 m kwadratowego materiału, tym grubszy materiał.
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Sama gramatura nie określa ostatecznie jakości tkaniny i pewnie grają tu rolę inne czynniki, jak np. splot, czy coś tam jeszcze...
Nie znam się aż tak na tkaninach, ale np. w przypadku papierów prócz gramatury podaje się też klasę i tak np. kl. I to ponad 70% szmat i mniej niż 30% ścieru drzewnego, natomiast im klasa większa tym mniej szmat w składzie, a więcej celulozy. Właściwie klasa jest ważniejsza, niż gramatura. Czyli najlepszy gatunkowo jest papier kl. I. Eleganckie książki i albumy drukuje się na kl. I-II, większość książek na kl. III, a gazety na kl. V-VI. Poza klasami jest pelur na banknoty, czyli kl. I, ale uszlachetniany dodatkowo. I podobnie jest pewnie z tkaninami, które dodatkowo jeszcze mogą być jakoś uszlachetniane. Zbych ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
|
|
Dokładnie, gramatura to nie wszystko. Zresztą nie do końca nawet mówi o grubości tkaniny/dzianiny, trzeba brać pod uwagę rodzaj surowca, dwie dzianiny o tej samej gramaturze i o różnym składzie mogą mieć różną grubość.
O jakości produktu włókienniczego stanowi mnóstwo czynników - za długo by wymieniać. Najlepiej zawierzyć komuś, kto ma doświadczenie i wie, który producent robi dobre dzianiny. I uczyć się, chodzić po hurtowniach, macać, testować. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Klasyczna gramatura dla t-s męskich to 180 i takie są najczęściej spotykane na rynku. Lepszej jakości to te, z przędzy tzw "czesanej", gorszą jakość uzyskujemy z przędzy tzw "open end". Ja produkuję t-shirty poza granicą Polski. Tak jak wcześniej ktoś napisał, zagłębie producentów w Polsce to okolice Łodzi.
Pozdr |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Aniumaniu,
Dlaczego produkujez poza Polską? Z powodu ceny czy jakości? |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.