Świeżynek
![]() |
|
Witajcie! mam nadzieję, że nie powielam wątku już istniejącego. Jestem nowa na tym forum, zarejestrowałam się z nadzieją, że ktoś tutaj odpowie na moje pytanie. Pozwalam sobie przekleić to pytanie, zadane już na innym forum. Wyjaśniam o co chodzi: czy ktoś z Was Drodzy Forumowicze mógłby mi "łopatologicznie" wyjasnić jak mam przestebnować dżinsy?? Wyjaśniam o co chodzi. Kupiłam sobie dżinsy w lumpie w okazyjnej cenie 2zeta (kilka par). Wszystkie one mają szerszą nogawkę. Jestem samoukiem i do wielu rzeczy dochodzę podglądając filmiki czy instrukcje obrazkowe (chociażby z tego forum
![]() PS. Kupiłam maszynę 1,5 roku temu z zamiarem nauczenia się szycia. Uwielbiam oglądać w necie przeróbki innych osób i pomyślałam, że też dam radę. Straszno mozolnie mi to idzie. Ale teraz to się uparłam. Tylko stanęłam w miejscu.... Rozpisałam się...proszę pomóżcie!!! |
|
Świeżynek
![]() |
|
Zauważ,że stebnowanie jest zawsze tylko po zewnętrznej stronie nogawek.Obu stron zwykła maszyną się chyba nie da.
Musisz teraz rozpruć wewnętzrną stronę nogawek,wtedy uzyskasz dostęp, rozłożyć płasko,przestebnować na płasko zewnętrzną i ponownie zszyć wewnętrzną. Powodzenia. |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Witaj!
Otóż przerabianie dżinsów wcale nie jest takie trudne, a to choćby dlatego, że dżinsy "zniosą" sporo niedociągnięć, bez ryzyka nieodwracalnego zepsucia fasonu, czy uszkodzenia materiału. ![]() Do stębnowania musisz mieć materiał rozłożony płasko, czyli najpierw trzeba rozpruć nogawkę tam, gdzie szew jest wpuszczony do wewnątrz - najczęściej to szew zewnętrzny, przebiegający przez biodra. Tylko dwie bodaj marki mają odwrotnie, tzn. stębnowany szew zewnętrzny. Często ten zewnętrzny szew jest na górze kawałek przestębnowany, żeby przytrzymać w szwie kieszeniówkę. I tego odcinka już nie pruj, bo będzie potem niepotrzebny kłopot. Powinno wystarczyć tyle miejsca, ile da poprucie od dołu do biodra. Oczywiście musisz pracowicie wyskubać wszystkie skrawki nitki, które zostały po szwie. Później będzie trudniej się ich pozbyć. Teraz rozkładasz nogawkę płasko i zajmujesz się szwem ze stębnowaniem, czyli zwężasz ile trzeba i stębnujesz. WAŻNE! Zaczynając od kroku w obie strony, a nie od dołu! Na koniec zeszywasz ponownie boczne szwy wpuszczane, ale to już nie jest trudna operacja. Inaczej się raczej nie da ![]() Jest jedna marka dżinsów, znanych też szerzej u nas, w której oba szwy są stębnowane i to by była dopiero zagwozdka! ![]() Od długiego czasu próbuję rozgryźć, jak oni to szyją, ale nie mam pomysłu... ![]() Zbych --- Ostatnio edytowane 2013-06-15 10:55:17 przez Zibiasz --- ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Możesz ostębnować tak jak pisze Maszka, czyli najpierw zewnętrzny szew nogawki (dwa pierwsze zdjęcia).
Wiele jeansów jest stębnowanych w taki sposób: najpierw zszywa się wewnętrzne szwy nogawek i taki szew jest stębnowany (raz albo dwa), następnie zszywa się spodnie w kroku i wszywa zamek ze wszystkimi stębnówkami. Kolejnym krokiem jest zszycie zewnętrznych szwów nogawek obrzucenie obu zapasów szwów razem i ostębnowanie tylko do końca kieszeni. Jeżeli to dobry gatunkowo jeans to po dwóch praniach będziesz miała efekt przetarcia szwów. Na zdjęciach masz przykłady różnych sposobów stębnowania. Ja stębnuję i tak i tak zależnie od fantazji ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
W dziale Krótki Kurs Szycia przeglądnij temat "zwężanie nogawek jeansów". W tym temacie Arthur dokonał opisu krok po kroku ze zdjęciami.
--- Ostatnio edytowane 2013-06-15 11:54:38 przez bogdan --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi i porady
![]() A powiedzcie mi jak Wy robicie przy zwężaniu dżinsów: po odmierzeniu ile cm chcecie odciąć, to rozpruwacie je, prasujecie i wtedy zszywacie po zaznaczeniu czy może rozpruwacie tylko stebnówkę, prasujecie i szyjecie po zaznaczeniu?? Z obrazkowego kursu Artura wywnioskowałam najpierw,że pruje całość, potem jednak, że tylko stebnówkę. Z góry przepraszam za pytania, które dla Was mogą się wydawać dziwne, śmieszne i głupie, ale mam nadzieję, że dzięki Waszym podpowiedziom dam radę. Z tego, co już wyczytałam, najlepiej jest zwężać o tyle samo cm z przodu nogawki i z tyłu,tak?? Stosując się do tej porady, linijką ![]() ![]() Mam nadzieję, że nie męczę tymi pytaniami za bardzo ![]() |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Odejmować powinno się tyle samo cm z przodów i tyłów, ponieważ tył nogawki zawsze jest szerszy od przodu.
Ale w przypadku rurek ta różnica może być minimalna i nic się nie stanie. ![]() Jeśli sprujesz tylko stębnówkę - to nie przeszyjesz jej ponownie i wracamy do punktu wyjścia. ![]() Do szwu stębnowanego potrzebny jest swobodny dostęp z obydwu stron tkaniny, dlatego trzeba spruć boczne szwy, żeby rozłożyć nogawkę płasko. Co do prasowania - są różne szkoły ![]() ![]() To trochę tak, jak z karczochami - jadłem potrawę z karczochami i była pyszna, ale jadłem też wiele potraw bez karczochów, które były przepyszne. ![]() Zbych ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam po długiej przerwie! Liczę ponownie na Waszą nieocenioną pomoc
![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
skad wiesz,ze beda sie ciagnac?
zaloz je i zrob fotke z ktorej str jest ten szew? ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.