Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Moi drodzy,

od dłuższego czasu borykam się z pewnym dylematem.. Otóż dostałam od bliskiej mi osoby w prezencie bluzę (bawełniana, koloru szarego). Bluza jest o tyle dla mnie ważna, że nadruk jest zrobiony specjalnie dla mnie. Niestety - zamawiając bluzę mój facet wybrał męski rozmiar L, przez co nie jestem w stanie jej nosić, bo się poprostu w niej topię...

Uwielbiam tę bluzę i chciałabym móc założyć ją na wyjście, a nie tylko do chodzenia po domu.
Czy ktoś z Was praktykował już zmniejszenie tego typu ciucha (bluza z kapturem). Czy jest to w ogóle możliwe, by nie psuć ogólnego fasonu i nie zniszczyć ubrania?

Będę wdzięczna za pomoc i rady!
:bezradny:
Stara Gwardia
Jakieś fotki poprosimy :)

od dłuższego czasu borykam się z pewnym dylematem.. Otóż dostałam od bliskiej mi osoby w prezencie bluzę (bawełniana, koloru szarego). Bluza jest o tyle dla mnie ważna, że nadruk jest zrobiony specjalnie dla mnie. Niestety - zamawiając bluzę mój facet wybrał męski rozmiar L, przez co nie jestem w stanie jej nosić, bo się poprostu w niej topię...

Uwielbiam tę bluzę i chciałabym móc założyć ją na wyjście, a nie tylko do chodzenia po domu.
Czy ktoś z Was praktykował już zmniejszenie tego typu ciucha (bluza z kapturem). Czy jest to w ogóle możliwe, by nie psuć ogólnego fasonu i nie zniszczyć ubrania?

Będę wdzięczna za pomoc i rady!
:bezradny:
Jak to mawiali starożytni Rosjanie: "niemożliwe jest tylko założenie hełmu na lewą stronę":)
Na pewno się da! Pokaż fotki, a na pewno znajdzie się rozwiązanie. I już nawet obstawiam, na kogo najbardziej możesz liczyć:) Ale o tym na razie sza!:)
https://www.facebook.com/Zibiasz
Świeżynek
Ok, wrócę do domu i wrzucę fotki:) mua!
Świeżynek
Dołączam zdjęcia, zrobione dzisiaj na szybko przed wyjściem do pracy. HELP :)

--- Ostatnio edytowane 2013-08-23 08:49:08 przez nikowo ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Mistrzyni Krawiectwa
Cała trzeba porozpruwać, ale będzie wyglądała jak nowa i nie ruszana ;-)

Odprułabym rękawy i ściągacz na dole. Pionowymi cięciami od ramienia do dołu bluzy zwęziłabym za jednym zamachem i ramiona, i dół bluzy, przymierzyłabym i skróciłabym od góry rękawy, skróciłabym bluzę, zwęziła ściągacz dołu, wszyłabym ściągacz i rękawy z powrotem - i bluza jak nowa!

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Aniu, bardzo Ci dziękuję, czyli jednak się da :)
Boję się jednak, żebym nic nie spaprała...

Jeszcze jedno pytanie - kieszenie są dość duże, myślisz, że będą dobrze wyglądały jeśli będą do samego boku bluzy?
Nie chcę ich odpruwać, z tego względu, że po tym na pewno zostaną brzydkie ślady...
Pogromca spamerów
moga byc
slady nie zostana jezeli podnosisz do gory
Stara Gwardia
Temat już jest więc nie bedę zakładał nowego.

Nabyłem w "ciuchu" taką oto bluzę z tkaniny Polartec. Stan tkaniny BDB , kolor optymistyczny , cena powalająca - całe 3 PLN :D

Tylko jeden problem - rozmiar to XL. Długośc jeszcze do zaakceptowania ale szerokośc...
Trzeba zwęzic.

Wykombinowałem że zrobię to tak jak na załączonych fotkach.

1) Delikatnie odpruję rękawy i otworzę szwy po bokach (od pachy w dół)
2) Rozłożę bluzę tak jak na rysunku i odtworzę wykrój tylko (przykładowo) 3 cm bliżej środka.
3) Zszywam wszystko.

W ten sposób tracę co prawda fabryczne kieszenie ale nie zależy mi.
Mógłby ktoś zweryfikowac mój plan ?
Co prawda strata 3 PLN nie zaboli ale bluza na tyle fajna że chciałbym uniknąc sytuacji że "operacja się udała tylko pacjent nie przeżył..."

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Krawiec-Filozof
Według mnie - komplikujesz sobie życie niepotrzebnie, bo zakładasz sporo nowych szwów.
Dużo prościej byłoby zrobić na dole tunel ze sznurkiem do ściągania, a rękawy po prostu skrócić i wszyć gumki.
Teraz wraca moda na "nietoperze", poza tym zawsze łatwiej "grubego pocieniować, niż cienkiego wygrubaścić"... :)
W razie awarii - będzie z czego poprawiać. :)
https://www.facebook.com/Zibiasz

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.