294 strony: « < 138 139 140 141 142 143 144 > »
Świeżynek
![]() |
|
Cześć
![]() Wczoraj dowiedziałam się że teściowa ma maszynę do szycia praktycznie nie używaną... Po przemyśleniu stwierdziłam że chyba sobie ją pożyczę na początek ![]() ![]() Podobno ma instrukcję więc mogę sama ja opanować! Teściowa sama zaproponowała więc opierać się nie będę skoro leży nie używana ![]() Zastanawiam się teraz tylko nad częściami do niej, będę musiała poszperać w sieci odnośnie szpulek, stopek itp. Dam znać jak mi poszło pierwsze uruchomienie, mam nadzieję że mogę liczyć na pomoc w razie potrzeby ![]() Pozdrawiam Was serdecznie |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Myślę że to dobre rozwiązanie
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Tak więc pierwsze koty za płoty
![]() Wczoraj odebrałam maszynę i zabrałam się do jej rozpracowania, zaczynając od wyczyszczenia jej i opanowania nawlekania nitki. Jest naprawdę świetnie, myślałam że to trudniejsze ![]() popróbowałam ściegi na starej ścierce i podstawy załapałam do tego stopnia że doszyłam sobie futerkowy pasek w moim kożuszku na zimę ![]() http://jakuszyc.pl/czyscimy-maszyne/ Czy tak jak na tej stronie dać parę kropel w miejsca strzałek, czy każda maszyna jest inna? Dodam że tak ja myślałam jest to Łucznik 884. --- Ostatnio edytowane 2013-10-28 14:37:28 przez Eluchna24 --- --- Ostatnio edytowane 2013-10-28 14:38:00 przez Eluchna24 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Eluchna, naoliw ją, zanim zabierzesz się za jakieś większe szycie. Mnie rączki świerzbiły - właśnie do Łucznika 884 - że zajechałam biedaka tak, że teraz w naprawie będzie miesiąc. ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Maszyny są podobne, ale nie takie same. W instrukcji, na stronie 62, na rysunku u dołu jest strzałka z kropelką - tam trzeba "wpuścić jedną kroplę właściwego oleju do maszyn do szycia". W sam środek bębenka - prawie centralnie - jest tam maleńka dziureczka - czasami trzeba kołem zamachowym ustawić mechanizm - pokręcić nim, aby ją zobaczyć. I to cała filozofija.
Fides --- Ostatnio edytowane 2013-10-28 21:51:38 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
iwona1974 - Właśnie o to chodziło jak kozie na wozie
![]() dolczewita - Dzięki dziś albo jutro pędzę po olej Fides - Wczoraj doczytałam dokładniej i zauważyłam ten mały rysuneczek gdzie zakropić;P tyle że nie ma nic o oliwieniu wewnątrz , no ale dzuęki Wam już wszystko wiem. Dzięki |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Cieszę się że Ci się to przydało. Ja bardzo lubię jej bloga właściwie to jak mam czas to zerkam co tam nowego. A filmik ma naprawdę ciekawy i nie tylko ten , kobieta się sporo napracowała i trudu włożyła w te przygotowania. Jak jesteś zainteresowana to poszukaj letnia szkoła szycia. Myślę że dla początkujących jest to cenne i możesz się sporo dowiedzieć i na pewno nauczyć
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Moi drodzy zwracam się do was z prośbą o małą pomoc w wyborze maszyny.
Dawno, dawno temu szyłem różne rzeczy hobbystycznie korzystając z maminego łucznika i babcinego stingera. Teraz po latach chciałbym znów sie tym zająć, jednak w trochę innej odsłonie. Szukam więc maszyny, która poradzi sobie z szyciem dwóch czy trzech warstw filcu 3-5mm oraz filcu ze skórą. Mam kilka pomysłów w głowie, które chciałbym zrealizować. Oczywiście nie tylko, ale niemniej jednak potrzebuję maszynę, która sobie z takim wyzwaniem poradzi i nie spali przy próbie. 'Googluję' już któryś dzień z koleji i im dłużej siedzę przed komputerem i staram się coś znaleźć tym mniej wiem i mam większy mętlik w głowie. Pisałem też do firm zajmujących się sprzedarzą maszyn z prośbą o poradę, ale wydaje mi się, że są oni bardziej zainteresowani zarobkiem niż realną pomocą potencjalnemu klientowi. Nadmienię też może, że na maszyny za 3-4 tys. złotych jak na razie mnie niestety nie stać, więc szukam czegoś zdecydowanie tańszego. Natomiast jeśli to ważne w jakikolwiek sposób to mieszkając w domu jednorodzinnym mam również podłączenie 'na siłę' w piwnicy. Będę wdzięczny jeśli będziecie w stanie mi pomóc i podać jakiś model, bądź kierunek w którym mam iść. |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
|
294 strony: « < 138 139 140 141 142 143 144 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.