Świeżynek
![]() |
|
A jak tego szukać? Dzianina bawełniana? ________________________________________________________
www.psi-zakatek.blogspot.com |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witajcie,
znalazłam w Internecie takie oto cudo, które chciałabym podrzucić szyjącej koleżance do uszycia - http://kossmann.com.pl/sklep/sukienka-z-rekawem-34/ Prosiłabym Was o radę - jakiego materiału użyć? NA stronie nie ma żadnej informacji, z czego ta sukienka jest uszyta :/ Ile powinnam takiego materiału kupić, zakładając, ze sukienka będzie w rozmiarze 36? Będę wdzięczna za radę ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Co do tkaniny- nie umiem określić co to takiego. Ale jeśli chodzi o ilość materiału- szerokości 150cm- długość sukienki, + długość rękawa + zapas ok 10 cm na szwy. Ja tak zawsze liczę materiał, nigdy mi nie brakuje( chyba że coś zepsuję). ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Witaj
![]() Nie wiem czy ktokolwiek odwazy sie wskazac konkretna nazwe tkaniny, wszystko zalezy od Ciebie, od Twoich preferencji ![]() Sukienka dopasowana wiec tkanina moglaby byc z dodatkiem strechu (czyli odrobine sie rozciagac) choc nie jest to konieczne. Wskazany jest dodatek wlokien syntetycznych - powoduje mniejsza gniotliwosc tkaniny. Tak naprawde wiele zalezy od tego, jakie ma miec przeznaczenie... wieczorowa, biznesowa, letnia... Proponuje zagladnac do sklepu lub nawet kilku z tkaninami i zapytac sprzedawce o tkanine sukienkowa z okreslonym przeznaczeniem. Dotknac wierzchnia strona dloni , bo -oprocz wrazenia wizualnego- "badanie palpacyjne" i odczucia temu towarzyszace tez maja znaczenie. Odnosnie zuzycia materialu, jesli tkanina bez powtarzajego sie co x cm wzoru poziomego ( ktory trzeba dopasowac a to generuje wieksze zuzycie tkaniny) to nalezaloby kupic (tkanina o szer 140-150cm) dlugosc sukienki + dlugosc rekawa = ... + 20% na szwy i oblozenia Przyklad: dlugosc sukienki 105cm + dlugosc rekawa 45cm = 150cm + 20% czyli 30cm razem daje wynik 180cm Mam wrazenie, ze ta sukienka na foto jest na podszewce. Moze ktos jeszcze sie wypowie? Pozdrawiam ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-11-01 22:43:27 przez siacha --- --- Ostatnio edytowane 2013-11-01 22:48:47 przez siacha --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam
![]() Wspominając modę sprzed kilku lat muszę uszyć szatę Harry'ego rodem z Hogwartu. Szata będzie używana wielokrotnie, w różnych temperaturach, więc dobrze by było gdyby nie była za gruba, ale z drugiej strony żeby nie przypominała powiewającej chorągiewki. Jest ktoś w stanie mi pomóc rozwiązać mój problem? Z góry dzięki ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam, mam pytanie, czy ktoś orientuje się jakiego materiału użyć by uzyskać efekt podobny do sukienki duetu BOHOBOCO? Chodzi mi o ten zwiewny dół, myślałam o jedwabiu, ale nie chcę aby się jakkolwiek błyszczało.
--- Ostatnio edytowane 2013-11-08 22:40:21 przez dididada --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Np. szyfonu, jeśli chcesz jedwabiu - to jedwabnego.
Jedwab nie musi się błyszczeć. To kwestia jego wykończenia. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.