Świeżynek
![]() |
|
muszę uszyć suknie ze zdjecia ,raz już skroiłam materiał i nie leży jak trzeba czy ktos może udzielic mi porady jak zrobic szablon i jak kroic takie sukienki?
--- Ostatnio edytowane 2011-02-20 13:33:53 przez basia78 --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Ja zrobiłabym wykrój na podstawową sukienkę na konkretny rozmiar i przerobiłabym go na fason drapowany.
Kiedyś miałam klientkę o rozmiarze 62... Na szczęście - szyłam dla niej proste fasony. Chociaż - może te proste są bardziej wymagające? Nic nie darują. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
WITAM MUSZE ZNAC TROCHE WIECEJ KONKRETÓW ZEBY CI POMÓC. JA SZYJE PODSTAWE A POTEM Z KAWAŁKA MATERIAŁU UKŁADAM DRAPOWANIA I WTEDY ODCINAM RESZTE, BO NIGDY NIE WIADOMO ILE SIE ZUZYJE.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
drapowanie przodu sukienki na pewno nie wyjdzie ci z jednego kawałka mniej więcej w pasie musi być cięcie w poprzek. górną i dolną część formy wydłużasz z obu stron więc masz sporo materiału na ułożenie zakładek, a łączenie materiału da się ukryć pod fałdkami
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
sposób który napisałam wyżej jest do sukienek gdy jedna strona jest wszyta na płasko a druga marszczona. na zdjęciu modelka stoi troszkę bokiem,więc nie widzę dokładnie. jesli jest marszczenie z obu stron to z jednego kawałka da się zrobić. chyba ze nie masz tyle materiału z długości więc możesz kombinować z kawałków.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja robię tak samo.I myślę,że innej możliwości nie ma.Żeby sukienka cała się dobrze trzymała,zwłaszcza draperia,musi to wszystko czegoś się trzymać.
Szyję więc podstawę(spód),dokładnie dopasowuję do sylwetki i póżniej na gotowym spodzie modeluję draperię upinając ją jak chcę. W zagięciach draperię przymocowuję(przyszywam ręcznie )do spodu wczesniej przygotowanego. Draperię wtedy mozna robić z kawałków,a łączenia ukrywać w zagięciach. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
małgosia ma rację drapowanie upinasz na wcześniej uszytym spodzie, ja też tak robię. możesz go wykonać z innego materiału będzie przecież zakryty. do szwów piersiowych mozesz wszyć fiszbiny nadadzą juz kształt góry co ułatwi ci drapowanie, resztę fiszbinów w celu usztywnienia całej góry wszywasz w podszewkę. na co dzień pracuję przy sukniach ślubnych i tak z reguły jest to robione. oczywiście w szyciu wszystko jest dozwolone byleby efekt był dobry.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dokładnie tak.Ja bym dopasowała podstawę ze wszystkimi fiszbinami z grubszego materiału.To jest osoba XXL.Ta podstawa powinna ją wyszczuplac i kształtować sylwetkę,gubiąc wszystkie fałdki ciała dzięki fiszbinam.
Fiszbin może być więcej niż tylko pod biustem,co najmniej 4 z tyłu i z 6 z przodu. Do tej podstawy przyszyłabym tę tiulową spódnicę i na tym wszystkim dopiero zrobiłabym ten drapowany wierzch ze skosu.ze skosu można ładnie kształtować draperie. |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Przepraszam, że wtryniam się w ten wątek, ale jest on w jakiejs mierze powiązany z moim problemem i licze na to, że osoby, które wcześniej się wypowiadały śledzą ten wątek i będa mogły mi pomóc. Chodzi o drpareie w sukni ślubnej:Bazę czyli sukienkę z satyny jedwabnej już mam, leży dobrze. Wczoraj z Panną młoda, przez pięć godzin układałyśmy draperie z szyfonu na tej bazie i przymocowałyśmy je szpilkami. Zastanawiam się teraz jak powinnam tą draperię ładnie wykończyć. Miałam zamysł żeby na dekolcie, ramionach, w pasze czy szwie bocznym przyfastrygować je i po prostu wpuścić w szew łączący sukienkę z odszyciem (czy dobrze kombinuje?) Co jednak z miejscami , gdzie draperia nie zaczyna lub nie kończy na szwie czy tam mogę ją naszyć? Z tyłu kobinuję zeby kupic jakąś ozdobną koronke i ukryć je pod nią ( na zdjeciu jets jakaś którą miałam akurat pod ręką) Nie wiem jednak jak wykończyć dół: czy obciąć i zlecić w jakimś punkcie żeby mi to mereżką obrzucili, czy są jeszcze jakieś inne na to sposoby? Szyfon prześwituje, a krajka w tym szyfonie jest włochata zastanawiam się czy z przodu, gdzie to tak asymetrycznie spływa na lewą stronę jakoś to podwinąć i przeszyć? Pozostaje jeszcze kwestia halki z tiulem. Chciałam zrobić dwie warstwy tego tiulu po 30 cm każda. Sukienka jest jednoczęściowa, wiec myślę żeby ta spodnia warstwa była taka jak sukienka tylko ze 30 cm krótsza i do niej doszyty tiul. Zastanawiam się jednak jak powinnam zrobić z tą drugą wyższą warstwą: czy np skroić sukienką od pasa do "przed kolana", doszyć do tego tiul i taką warstwę naszyć na podszewke na lini pasa? Błagam pomóżcie i z góry dziękuję za pomoc --- Ostatnio edytowane 2011-08-02 17:22:13 przez cantara --- ________________________________________________________
Wysz(ż)ywam się ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Dół i brzegi możesz wykończyć podłożeniem baby hem. Małgosia opisała dokładnie, jak to zrobić.
http://ekrawiectwo.net/board/thread/3651/material-z-ktorego-uszyte-sa-falbaniaste/?page=2#post-3768 Tiulu nie dawałabym od pasa. Jeśli będzie wystarczająco obfity dołem - podniesie sukienkę jak należy. Dałabym warstwę 30 cm od samego dołu i drugą - od wysokości gdzieś tam nad kolanem do samego dołu, przyszyte do podszewki skrojonej jak dół sukienki /krótszej od sukienki o te 30 cm/. Może zamiast koronki wykończyć satynową wstążeczką? Albo dzielnie spróbować przyszyć szyfon od wewnętrznej strony, zostawiając minimalny dodatek na szwy? Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.