Wersja do druku

Stara Gwardia
Planuje zakupy w sklepie, gdzie posługują się tą miarą i chcę uniknąć wpadki... Wiem, że to ok 18" x 22, wg innych źródeł 18" x 21", lub 46cm x 53cm. Moje (głupie) pytanie brzmi, czy jak na szerokość belki mieści się 2FQ np jak tu http://www.eclecticmaker.co.uk/images/Fat-Quarter-explanation.jpg i gdy kupię np. 3 FQ to utną mi tkaninę w ząbki (3 złączone kwadraty) czy przeliczą to na metry? i utną po prostu długość 1,5 FQ z belki?
(w dodatku właściwie nie wiem nawet jaka szerokość belki jest, bo nie podają)
Czy może FQ to w ogóle po prostu połowa szerokości belki i stąd różnice w ich wielkości?

--- Ostatnio edytowane 2014-01-18 13:22:14 przez moonikat ---
Stara Gwardia
Jest odp. pod materiałem:
We sell in quarter-metre units. If you order only one, we will supply it as a fat quarter (i.e. approx. 50cm by 56cm). Orders of more than one unit will be supplied as a continuous length. Just add the number of quarter-metres into the box – e.g. 5 will give you 1.25m of continuous fabric.

Jak zamawiasz 1FQ, to dostajesz kwadrat, jak więcej, to tną z długości.
Stara Gwardia
FQ przeważnie kupują ludzie do patchworku.
Po porostu się im bardziej opłaca, bo nie muszą kupować np. połowy jadra, czy metra, której nie wykorzystają w całości.

--- Ostatnio edytowane 2014-01-18 13:42:42 przez mio ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.