37 stron: « < 21 22 23 24 25 26 27 > »
Stara Gwardia
![]() |
|
Oldnanny, na zdjęciu z ostrzem nożyczek nie widzę problemu z naprężeniem żółtego chwytacza. Może nawet za ścisło są ułożone nitki z igły i chwytacza dolnego Żółtego.
Za luźna jest nitka z naprężacza pomarańczowego. Spróbuj ustawić na pomarańczowym naprężaczu zamiast zera wyższą wartość. I zobacz, czy lepiej wygląda ścieg. Dodałam zdjęcia wspomnianych prób - zdjęcia trochę słabej jakości, bo słaby fotograf. Tak u mnie wygląda "ścieg owerlokowy rulonowy 3-nitkowy" --- Ostatnio edytowane 2016-05-02 08:26:28 przez Fides --- --- Ostatnio edytowane 2016-05-02 08:55:37 przez Fides --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
I wiesz, najlepiej do testów założyć inne kolory nitek.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję, no to zaczynam rozumieć gdzie leży mój błąd. W instrukcji jak wół stoi napisane że to ma być ścieg rulonowy. Na początku w tabeli ściegów (wersja elektroniczna strona 9/172) przy numerze 5 podają, że to ścieg stosowany do utworzenia zrolowanego brzegu, więc założyłam - jak widać błędnie - że ma się zrolować. Przy ściegach płaskich używają w instrukcji określenia "płaskie", jak się ma rolować, to używają "rolowane", przynajmniej tak sobie myślałam (w dwóch miejscach w instrukcji gdzie ten ścieg występuje, podają że palec szerokości ściegu ma być w pozycji S, nawet jak piszą o ściegu walcowym). Moje wkurzenie sięga zenitu, bo jak ja piszę instrukcje dla ludu, to staram się używać jednolitej i jasnej terminologii i spodziewam się tego samego po ludziach, którzy tworzą instrukcje dla mnie. Nie mam pod ręką papierowej wersji, ale coś mi się zdaje, że w różnych wersjach instrukcji używane są różne nazwy dla tych samych ściegów, jak komu w duszy grało.
Wieczorem posprawdzam inne ustawienia tego ściegu, jak podajesz. W taki sposób, na płasko, to pewnie da się ustawić. Sprawdzę i odpiszę. I zacznę kombinować ze ściegiem rolowanym, bo w gruncie rzeczy chodziło mi o uzyskanie zrolowanej krawędzi. BTW, czy przy ściegu 3-nitkowym owerlokowym też masz na pomarańczowym chwytaczu maksymalne naprężenie nitki dla optymalnego ustawieniu ściegu? --- Ostatnio edytowane 2016-05-02 10:59:30 przez oldnanny --- --- Ostatnio edytowane 2016-05-02 11:03:14 przez oldnanny --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie wiem, próbuję zrozumieć, co oznacza tu słowo "rulonowy". W instrukcji napisano "lub dekoracyjnej krawędzi" plus palec szerokości szwu w pozycji S - przy takich ustawieniach można brzeg obszyć, opleść nitką, nie zrolować.
"BTW, czy przy ściegu 3-nitkowym owerlokowym też masz na pomarańczowym chwytaczu maksymalne naprężenie nitki dla optymalnego ustawieniu ściegu?"Nie, nie mam. Do ściegu 3-nitkowego owerlokowego (w tabelce ma numer 3) zastosowałam ustawienie zalecane - próbki w załączniku. Na ostatnim zdjęciu próbowałam dojść do maksimum ma górnym chwytaczu, ale na 6 skończyłam. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie jestem pewien ale wydaje się ścieg rulonowy to tzw. mereżka. Mylę się ?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dobra, teraz ja naprodukowałam ścinek na wypchanie poduchy
![]() ![]() Pierwsze zdjęcie: Ścieg rulonowy 3-nitkowy, najlepsze co udało się uzyskać. Szerokość ściegu 3,5. Oba chwytacze przy maksymalnym naciągu a i tak kiepsko. Podkręcenie filetowej nitki (górny chwytacz) z 8,5 do 9 nie zmienia specjalnie ściegu. Według tabeli powinno być 1,0, no to jak 9 nie wystarcza, to chyba coś nie działa prawidłowo. Drugie zdjęcie: Ścieg owerlokowy 3-nitkowy, przy szerokości ściegu 4,5 nieco lepiej niż przy 3,5, ale i tak za luźny górny chwytacz, a nastawiony na maxa. Według tabeli powinien być nastawiony na 3, konkluzja j.w. Kończę zabawę chyba, jest problem z naprężaczami, a przynajmniej z pomarańczowym. Fides, dziękuję Ci za cierpliwość, poglądowe fotki i te wszystkie próby. No i szczególnie za uświadomienie mi, że "rulonowy" nie oznacza tego co sobie wyobrażałam, sądząc z nazwy ![]() Co do ściegów rulonowych czy rolowanych, czy zwijanych - znowu instrukcja prowadzi na manowce. Ogólnie piszą żeby ustawić palec szerokości szwu na R (strona 203), a przy konkretnym ściegu zalecają S (strona 204, 205 instrukcji elektronicznej). Tak ma być? Teraz nie będę próbować, poczekam na kontakt z serwisem. Lidl do dziś nie podał mi, kto serwisuje Singera, jeśli umowa z Arką faktycznie już nie obowiązuje. |
|
Świeżynek
![]() |
|
I tu się dobiłam do reszty - ja też chcę szyć takie śliczne, nieskazitelnie piękne ściegi!
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
--- Ostatnio edytowane 2016-05-03 13:28:26 przez myszek67 ---
--- Ostatnio edytowane 2016-05-03 13:28:55 przez myszek67 --- --- Ostatnio edytowane 2016-05-03 14:05:05 przez myszek67 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Oldnanny, będzie dobrze. Jutro też zadzwonię do serwisu i do sprzedawcy z pytaniem, co z gwarancją.
@myszek67 Myszek, chciałbym kiedyś się nie spóźnić i zobaczyć, co opublikowałeś. --- Ostatnio edytowane 2016-05-03 17:35:33 przez Fides --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Przepraszam że zaśmiecam ale próbuję dodać instrukcję wideo do Singer 14SH754. którą miałem okazję skopiować na wszelki wypadek.Niestety jakoś dziwnie się skopiowała ,zamiast jednego pliku mam kilkanaście plików i nijak nie mogę tego zcalić w całość i dodać na forum. Dlatego jak nie wychodzi to likwiduję wpis,ale śmieci zostają.Jeszcze raz spróbuję może się uda. Tak wygląda folder ze skopiowanymi plikami.
Chciałbym żeby ,,oldnanny''podała mi swój e-mail to może uda mi się przesłać tą instrukcję. --- Ostatnio edytowane 2016-05-03 19:41:27 przez myszek67 --- |
37 stron: « < 21 22 23 24 25 26 27 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.