Wersja do druku

37 stron: « < 26 27 28 29 30 31 32 > »

Świeżynek
Witam :-) ciesze sie ze sa takie miejsca i mozna skozystac z wiedzy i doswiadczenia innych. Tez kupilam teraz w lidlu. Glosny to fakt. Ale szyje. Testowalam narazie 4 nitkowy na dzianinie. Na cienkiej szyje ok, ale na grubszej bardziej miesistej dresowce zaczyna stukotac... I nie jest to problem regulacji nici bo sprawdzalam. Szylam na sucho bez nici i noza. I jak zaczynam wchodzic w material stukocze... Klekocze poprostu. Mial moze tak ktos? Moze cos jest zle ustawione w mechanizmie?.. Bo nie wierze ze nie da sie szyc na takiej maszynie dresowki... A i jeszcze jedno jak zaczyna klekotac to prawa nitka igly sie placze i generalnie trzeba odcinac material jeszcze pod stopka... Prosze pomozcie... Pocieszcie...
Świeżynek
Cześć wszystkim!
Właśnie zakupiłam tego owera i pierwsza próba za mną. Niestety od razu problem...Nitka z prawej igły zahacza o chwytacz i przy szybszym szyciu nitka po prostu się przeciera i zrywa. Odkręciłam igły i wcisnęłam je jeszcze raz, nie pomogło :( w związku z tym mam dwa pytania:
co jeszcze mogę pokombinować?
czy igły powinny być równo osadzone? bo w mojej maszynie prawa igła jest niżej osadzona niż lewa i mam wrażenie, że przez to się haczy...
Bardzo proszę i od razu dziękuję za pomoc!!!
Stara Gwardia
Cześć wszystkim!
Właśnie zakupiłam tego owera i pierwsza próba za mną. Niestety od razu problem...Nitka z prawej igły zahacza o chwytacz i przy szybszym szyciu nitka po prostu się przeciera i zrywa. Odkręciłam igły i wcisnęłam je jeszcze raz, nie pomogło :( w związku z tym mam dwa pytania:
co jeszcze mogę pokombinować?
czy igły powinny być równo osadzone? bo w mojej maszynie prawa igła jest niżej osadzona niż lewa i mam wrażenie, że przez to się haczy...
Bardzo proszę i od razu dziękuję za pomoc!!!
Witaj am248424,
Igły nie powinny być równo. Tutaj przeczytasz o ustawieniu igieł: https://ekrawiectwo.net/board/thread/85362/owerlok-singer-14sh754/?page=17#post-100256
Stara Gwardia
Witam :-) ciesze sie ze sa takie miejsca i mozna skozystac z wiedzy i doswiadczenia innych. Tez kupilam teraz w lidlu. Glosny to fakt. Ale szyje. Testowalam narazie 4 nitkowy na dzianinie. Na cienkiej szyje ok, ale na grubszej bardziej miesistej dresowce zaczyna stukotac... I nie jest to problem regulacji nici bo sprawdzalam. Szylam na sucho bez nici i noza. I jak zaczynam wchodzic w material stukocze... Klekocze poprostu. Mial moze tak ktos? Moze cos jest zle ustawione w mechanizmie?.. Bo nie wierze ze nie da sie szyc na takiej maszynie dresowki... A i jeszcze jedno jak zaczyna klekotac to prawa nitka igly sie placze i generalnie trzeba odcinac material jeszcze pod stopka... Prosze pomozcie... Pocieszcie...
Wiara jest potrzebna, tak jak i nadzieja.

Zajrzyjmy do instrukcji:
Wznios stopki to 4,5 mm. Gruba dresówka ile ma milimetrów? Sporo. Transporter pociągnie tyle ile może. Więcej nie może i z tego powodu klekoce.

--- Ostatnio edytowane 2016-10-15 11:18:37 przez Fides ---

--- Ostatnio edytowane 2016-10-15 11:19:38 przez Fides ---
Świeżynek
Fides, bardzo dziękuję za informacje! tzn igły mam ok, prawa niżej, lewa wyżej. Jednak to nie rozwiązało problemu :(

Przy ręcznym kręceniu widać jak nitki z igieł są zahaczane przez chwytacz (jak kręcę pedałem, to po jakichś 5cm szwu prawa (czarna) nitka pęka). Załączam filmik z haczeniem. Czy to normalne? Może używam złej nitki i dlatego ona się zrywa? Mam założone zwykłe nici bawełniane na testy ;)
Załączniki
Stara Gwardia
W jaki sposób nawleczony został owerlok - za pomocą przeciągania nitek? Coś tam przy dolnym chwytaczu się dzieje. Moim zdaniem jest źle nawleczona maszyna.

Po lewej stronie nie widzę łańcuszka - po nawleczeniu owerloka, wszystkie nitki trzeba przytrzymać w lewej ręce i wyprodukować kilka centymetrów ładnego łańcuszka.

Proszę wyciągnąć wszystkie nitki i podnieść szpulkę z nicią do góry, postawić szpulkę na stojaku i po kolei nawlec
1. górny chwytacz,
potem 2. dolny
i igły: prawa i lewa.
Proszę się upewnić, czy każda nitka weszła dokładnie pomiędzy talerzyki naprężacza.

--- Ostatnio edytowane 2016-10-15 20:05:56 przez Fides ---
Stara Gwardia
Jaką grubość mają igły?
Świeżynek
Owerloka nawlekłam przez przeciąganie fabrycznie nawleczonych nitek, więc nic tam nie ruszałam. Łańcuszek jest, tylko nie widać go na filmiku, bo spadł za wolne ramię. Ower robi nawet ładny ścieg dopóki się ta nitka z prawej igły nie zerwie. Igły są fabryczne, maszynę wczoraj wyciągnęłam z pudełka (chyba 80). Załączam zdjęcia próbki ściegu, widać na nich, w którym momencie urwała się czarna nitka.

Za jakieś dwie godziny powinno udać mi się usiąść do owera i nawlec go jeszcze raz od początku :)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Chwytacz nie może w taki sposób ocierać o nici .Dlatego nie dziwi mnie że nici z igły nie wytrzymują takiego ocierania podczas szybszego szycia.Proszę pokręcić kołem maszyny w tym kierunku w którym szyje maszyna,krecąc kołem doprowadzić czubek dolnego chwytacza do pionowej osi prawej igły.Sprawdzić czy odległość czubka chwytacza od tylnej ścianki igły wynosi około 0.05-0.10 mm.
Stara Gwardia
Ścieg wygląda prawie dobrze. Porównałam owerlok z filmu z moim owerlokiem. U mnie zachowuje się podobnie.
Na igły - zwłaszcza na igły - lepiej założyć wytrzymałe nici. Proszę na razie je zmienić i zobaczyć, czy jest poprawa.

37 stron: « < 26 27 28 29 30 31 32 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.