Wersja do druku

Świeżynek
Mam pytanie jak w tytule...
Mam wizje bardzo prostej i raczej nie spotykanej w ślubnych salonach sukienki... Jednak kuzynka nastarszyla mnie przesądem, który mówi, ze to zła wróżba.... Życie pewnej znajomej to w pewnym sensie potwierdza... I choć z reguły nie wierze w takie rzeczy to jednak szukam wsparcia... Któras z Was szyla własna suknie ślubna? I jest w udanym, zdrowym małżeństwie?
Aby małżeństwo było szczęśliwe i udane przez suknie ślubną??????????? Przyznam że większej bzdury nie słyszałam. W ogóle wszystkie zabobony to kompletna bzdura aż dziw ze dorośli i rozumni ludzie stwarzają sobie takie rzeczy , chyba tylko po to żeby mieć więcej problemów. Jak wierzysz w taką rzecz, to te które brały ślub w sukniach kupionych powinny mieć udane małżeństwo . Sama widzisz że to bez sensu.
same zabobony,to tak samo jak przechodzenie pod drabiną albo jak czarny ko drogę przebiegnie
ja szyłam i żyje :)
Mistrzyni Krawiectwa
Zabobon. Sama szyłam swoją suknię i jakoś nieszczęścia nie widzę. Jesteśmy już ponad pełnoletnim małżeństwem. Czasami Mżonek mnie wkurza, czasami ja Jego, czasami wkurzają nas nasze dzieci, czasami my wkurzamy dzieci ale bilans i tak wychodzi na plus, bo to bardzo dobry człowiek:)
GacKu udane małżeństwo naprawdę nie zależy od tego czy ktoś szył swoją suknię ślubną czy nie :) Tak samo z perłami, które wg przesądu, założone w dniu ślubu wróżą łzy. Chciałam zrobić sobie prosty naszyjnik i kolczyki z pereł, już je nawet kupiłam ale u nas na śląsku istnieje zwyczaj "wykupu" panny młodej i ślubny musiał się "szarpnąć" na piękny komplet biżuterii :D biżu wpadła mi w oko gdy kupowaliśmy obrączki wiec nie miał facet wyboru :)
Spokojnie uszyj sobie suknię ślubną taka jaka Ci się marzy i absolutnie NIE WIERZ w przesądy. Też miałam w planach uszycie sobie sukni ślubnej ale gdy wpadła mi w oko pewna sukienka to wiedziałam, ze sama nie dam rady i zleciłam to krawcowej. A tak to bym też sobie uszyła i miała gdzieś przesądy i zabobony (tym bardziej jeśli jesteś osobą wierzącą i bierzesz ślub kościelny).

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
a ja myslalam ze zyjemy w XXI wieku w ktorym to gusla i zabobony nie maja juz prawa bytu:mysli: :)
Nie wierz z zadne wyrocznie i glupie rady, bo szczesliwosc malzenstwa nie zalezy od osoby, ktora szyla sluba suknie.....wiec do dziela i koniecznie sie tu nam pochwal jak juz sukienka bedzie gotowa:oczko:

pozdrawiam Masza
Stara Gwardia
Jest na naszym forum Manuskrypt, która szyła dla siebie z pomocą mamy sukienkę na ślub:)
Siadaj i szyj suknię, Twoją wymarzoną, najpiękniejszą !
Swoją suknię też szyłam. 11 lat temu. A szczęśliwy związek? Szczęście dla każdego ma inny wymiar. Szczęśliwy związek to ciężka praca u podstaw :)
Życzę Ci więc wszystkiego szczęśliwego :)
Świeżynek
Dziękuje za odpowiedzi:) ostatecznie nie uszyłam... Ubiore wypożyczona... Dużo taniej niż sam materiał, a sukienka jest ładna... no i mamę mam z głowy :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.