Świeżynek
![]() |
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Szanowni Państwo mam problem dotyczący stawek godzinowych/sztukowych dotyczących szycia odzieży. Zaczynam dopiero przygodę z produkcją odzieży i zastanawiam się jakie stawki mógłbym zaproponować przyszłym wykonawcą. Chodzi tu głównie o szycie: spodni męskich ogrodniczek spodni pasa oraz bluz męskich. Materiał to przeważnie bawełna 245g/m. I tu kolejne pytanie jaki jest orientacyjny czas zszycia tych produktów przy gotowych wykrojach. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziwne ze zaczynasz produkcję i nie wiesz ile czasu trzeba na szycie. Najlepiej zmierzyć czas szyjąc. Wtedy będzie wiadomo. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Jak zaczynam to nie wiem.
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Na tak postawione nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi. To zależy, jak zorganizujesz pracę - tzn. czy jedna osoba będzie obrzucać, zszywać i wykańczać, czy też będą to robiły 2-3 szyjące.
Jeżeli chcesz wynająć kogoś ogarniającego wszystkie etapy produkcji - to stawka nie może być mniejsza, niż 25 zeta za godzillę. Jeżeli natomiast wynajmiesz krawcową, która zorganizuje produkcję i resztą zajmą się tylko szyjące, to z krawcową możesz się umówić na stawkę od uruchomienia projektu i udzielenia wskazówek szyjącym. To już kwestia indywidualna i nie chciałbym tu nikomu wrzucać kamieni do ogródka, podając ceny... A z szyjącymi możesz zawrzeć umowę-kontrakt na wykonanie określonej partii wyrobów. Możesz również wynająć je na stawkę godzinową, jeżeli są sprawdzone pod względem wydajności. Myślę, że dla wprawnej i szybkiej szyjącej to stawka rzędu 15-18 PLN/h, natomiast początkujące - 10-PLN/h. Wiem, że narażam się tym wpisem niektórym koleżankom, ale takie są realne ceny na rynku... ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję właśnie takiej konkretnej odpowiedzi oczekiwałem
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zwykła uprzejmość zobowiązywałaby do pisania z mniejszą ilością błędów.
A co do samego zapytania: musisz określić konkretnie jak masz zamiar rozwiązać problem zatrudnienia, w jaki sposób chcesz się rozliczać, napisz też co ma być przedmiotem (ogrodniczki, spodnie do pasa, bluzy - brzmi jak ciuchy robocze). Jeżeli to odzież robocza, to polecam Ci zakup bezpośrednio w Chinach - swój wyrób możesz określić bardzo dokładnie, a nawet skorzystać z miliona wzorów gotowych. Nawet jakbyś zagonił niewolników do roboty w Polsce, to i tak taniej kupisz w Chinach. Jeżeli to odzież codzienna, to chyba takie stawki jak podał Zbych. Jeśli jednak to coś wymagającego sporej wiedzy, umiejętności i wprawy, a nadto będziesz potrzebował pomocy od zatrudnionych ludzi, a sądzę, że tak, gdyż Twoje pytanie nasuwa mi wniosek, że masz nikłe pojęcie o branży odzieżowej, to i przy stawkach razy 2 możesz nie znaleźć satysfakcjonujących pracowników. Ponadto, czy osoba szyjąca musi też kroić? Czy to będzie szycie jednostkowe, czy seryjne? Czy masz maszyny? Jakie? Przemysłowe, domowe? Czy szyjący musi pracować na swoich itp. itd. Trochę bardziej skonkretyzuj swoje pytanie. Na naszym forum jest sporo speców, projektujących i szyjących. Fakt, że otrzymałeś tak mało odpowiedzi świadczy o tym, że nie wzbudziłeś tym pytaniem zaufania. Powyższe pytania zadaję Ci jako budowlaniec, a pewnie ludzie których szukasz zadaliby jeszcze z pięćdziesiąt innych. No Chyba, że żadnych pytań - to wtedy stawka 40 PLN netto na fakturę, umowa minimum na 40 godz. tygodniowo, czas miesiąc i jedziemy z tym koksem. Pozdrawiam, Grześ ________________________________________________________
Panie Boże! A mogłeś z tego żebra, taką fajną kolejkę elektryczną zrobić! |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.