Stara Gwardia
![]() |
|
Cześć wszystkim.
wiosna już prawie jest i przydałby się nowy płaszcz. Wymyśliłam sobie taki z raglanowym rękawem, ale że jestem niska nie wchodzą w rachubę żadne oversize czy żuczki. Czy ktoś ma jakiś sprawdzony model (najlepiej z Burdy) na taki płaszcz? Dzięki za podpowiedzi. |
|
Administrator
![]() |
|
Wiesz co tylko problem jest taki, że co się sprawdziło u kogoś - to niekoniecznie musi się sprawdzić u Ciebie :/ Tak to jest z wykrojami. Zawsze możesz uszyć model próbny przed właściwym szyciem i popatrzeć jak co leży, gdzie pozmieniać tym bardziej, jeśli chcesz zainwestować w dobrą i drogą tkaninę ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mam mało czasu na szycie i chcę wyeliminować z góry błędne wykroje. Już nie raz trafiłam na wykrój (i ostatnio kilka osób tez pisało o tym na swoich blogach), że części poszczególnych elementów do siebie nie pasują, a rozmiarówka, delikatnie mówić, odbiega od rzeczywistości.
Będę coś szukała, może akurat trafię dobrze. |
|
Administrator
![]() |
|
Jakbyś trafiła na coś w miarę pewnego to daj znać. Niestety wiekszość z nas ma ograniczony czas na szycie ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Może przypadną Ci do gustu modele reglanowe z numerów Burdy 2 i 8 z 2009.
A sprawdzone wykroje powstają w pocie i znoju i wypracowuje się je samodzielnie dostosowując wykroje do własnych parametrów. |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Otóż z raglanowymi rękawami rzecz wygląda tak, że faktycznie trzeba dojść poprzez tysiąc przymiarek do właściwej formy łuku barkowego;
jeżeli będzie za płytki - to rękaw będzie się ciągnął na łokciach i odstawał od wierzchu dłoni; natomiast jeśli będzie za głęboki - będzie się marszczył na ramieniu. Najstraszniejszy jest pierwszy raz, kiedy przychodzi się z tym zmierzyć. A później to już leci... ![]() Trochę inaczej zdejmuje się miarę z pacjenta, tzn. są potrzebne inne wymiary, niżeli przy rękawach z główką; najbardziej istotne są długości wszycia od szczytu obojczyka do węzła szwów pod pachą, a także długość szwu na łopatkach (najlepiej to mierzyć na lekko nachylonej modelce). Trzeba też pamiętać o tym, że forma przodu ma głębszy podkrój pachy i niżej schodzące wycięcie na szyję, a tył powinien mieć płytszy podkrój pachy, większą wysokość i płytki obrys szyi. Płaszcz ma to do siebie, że wybacza drobne niedoskonałości pomiarów. Natomiast mnie udało się uszyć według tego sposobu kilkanaście bluzek, z których dziewczyny są zadowolone. ![]() Kiedy już osiągniesz ten właściwy profil łuku barkowego - zachowaj sobie formę, bo z pewnością będzie nie raz przydatna! ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Szerokość ramion - to jest praktycznie nie do poprawy po skrojeniu raglanu.
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
2 wykroje długich płaszczy w kształcie litery A z reglanowym rękawem są w Burdzie 4/2010.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.