Świeżynek
![]() |
|
Witam
Jak w temacie. Do tej pory używałem Łucznika 877 i igiełkek abra standard 130/705 h(tylko takie mamy na wsi ![]() Łucznik całkiem się rozklekotał i dziś odpaliłem nowiutkiego singera 4411 no i problem. Igły Abra nie mieszczą się w igielnicy, tak jakby były za mało półpłaskie dla singera ;( Allegro jest ubogie w oryginalne igiełki singera a nie wiem czym je zastąpić. Co szyję? Zszywam zygzakiem taśmy poliestrowe i polipropylenowe, dwie a czasem trzy warstwy. Do dziś używałem nici tytan 40 i igiełek 110 i 120. Teraz nie wiem jakie igiełki dokupić do singera! Pomożecie? I jeszcze jeden problem który może wynikać z grubości igieł singera dołączonych do maszyny (90-siątki). Dolny ścieg przy szyciu taśm zygzakiem jest ładny, równy - w górnym od czasu do czasu wystają pętelki. Musiałem ustawić naciąg górnej nici na maxa czyli 9 ale problem nie znikł do końca. Macie jakiś pomysł? Grubość igły czy może inna przyczyna? Pozdrawiam |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Ja mam Singera z bliźniaczej serii - 4423 - i używam igieł Akra bez problemu...
Skontaktowałabym się z serwisem - telefonicznie, panowie technicy są naprawdę bardzo w porządku. A jeśli zmierzysz jakoś kolby - to czy oba typy igieł /Akra i te, które miałeś dołączone do maszyny/ różnią się? Czy nici tytan masz też w bębenku i czy dobrze ustawiłeś naprężenie nici w bębenku? Bo swoim też zszywam taśmy nośne - fakt, że podwójnie - bez problemu. /Ostatnio zszywałam 16 warstw dzianiny bawełnianej przygotowując próbnik - poszło jakby nigdy nic ![]() Ania --- Ostatnio edytowane 2014-06-02 21:34:36 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Tak Aniu, różnią się. To płaskie ścięcie w igłach singera jest "głębsze".
Ale jak by nie patrzyć trochę to dziwne że igły nie pasują, w końcu ten singer to standardowa konstrukcja. Sprawdzę jeszcze czy nie da się przełożyć "końcówki" igielnicy z łucznika ![]() Z tym naprężeniem dolnej nici muszę pokombinować. Jeden rodzaj taśmy dość grubej ale o "luźniejszym" splocie idzie ładnie (podwójnie złożona) a przy drugiej cieńszej ale o gęstszym splocie i złożonej w 3 warstwy górny ścieg wygląda tragicznie. Oczywiście w bębenku ta sam nić ![]() --- Ostatnio edytowane 2014-06-02 21:41:15 przez lothse1 --- |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Igły Abra to zawsze loteria, każda partia inna, azjaci nie przykładają się do tych igieł. Można kupić np. igły Akra, TNI, Groz Beckert, Organ, Shmetz, przy nich nie powinno być proble3mów.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
hmmmmm i teraz mam zagwozdkę czy te igły to Abra czy Akra?
Istnieją igły Abra czy to tylko "k" w logo wygląda jak "b"? Bo jeśli to Akra to na bank niedorobiona igielnica ;( |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Logo "Akry" faktycznie wygląda jak "Abra". Sama długo tkwiłam w tym błędzie ![]() ![]() Czy są igły Abra - nie wiem... Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Również myślałam że to igły Abra, to k jest tak nieczytelne. Tu dopiero zostałam uświadomiona. Spróbuj odkręcić prawie całkiem śrubkę i dopiero wtedy wkładaj igłę, kilka dni temu myślałam że igła do jeansu jest za gruba i nie chce się zmieścić do igielnicy, ale po prostu spieszyłam się i nie poluzowałam jej wystarczająco ![]() ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Świeżynek
![]() |
|
odkręciłem i nawet zdjąłem ten element dokręcający igłę i nic.
Napisałem do serwisu, zobaczymy co doradzą ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ech, szkoda ze to głębszy problem... ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.