Wersja do druku

Świeżynek
Witam Was.

Czytałem rozmowe konstruktorów i krawców na pewnym blogu i pomijając całą rozmowę jedno zdanie przykuło moją ciekawość. A mianowicie konstruktor oskarżył krawców o to, że nie mogą nawet rozróżnić formy i szablonu. Czy wiecie jaka jest różnica między "szablonem" i "formą" w konstrukcji?

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Niedługo nawiążę pracę z konstruktorem i czego należy wymagać oprócz:
- szablonów (czy jakkolwiek to się nazywa),
- wzoru jak to ułożyć w porządny sposób na materiale
- i stopniowania (bo potrzebuję)?
Słyszałem, że sporządzają oni też jakiś rodzaj dokumentacji. Domyślam się, ze może ma to coś wspólnego z materiałem jakiego można użyć do szablonu lub czymś w tym stylu.

Jeżeli ktoś miał styczność w pracy z konstruktorem, to byłbym wdzięczny za sugestie :)

Pozdrawiam.
Świeżynek
Tak najprościej: szablon to forma z uwzględnionymi dodatkami na szwy i podwinięcia...
(co oznacza,że na formie tego nie ma i trzeba dodać samemu podczas krojenia tkaniny)

tak z grubsza, te najważniejsze rzeczy:
szablon powinien być oznakowany:
nr lub nazwa modelu
typ materiału: tkanina właściwa, podszewka, wkłady
nr i nazwa części
rozmiar
nitka prosta
nacinki (miejsca spotkań na bokach typu: linia kolana, linia bioder, itp)
i oczywiście dodatki na szwy i podwinięcia

ponadto szablony najczęściej wykonuje się z twardego kartonu lub grubego papieru

Natomiast jeżeli chodzi o drugą część pytania to konstruktor przygotowuje również dokumentacje z której w prosty sposób powinno wynikać co otrzymałeś i w ilu egzemplarzach powinno być skrojone.

układ na tkaninie nie jest obowiązkiem konstruktora chyba,że to z nim osobno ustalisz
stopniowanie również robi konstruktor (ale nie koniecznie) i jest to osobną praktyką w sensie kosztów

Natomiast jeżeli dobrze zrozumiałam twoje pytanie to,
konstruktor zasadniczo ma mały wpływ na rodzaj tkaniny z której chcesz szyć...
TO PROJEKTANT ustala z jakiej tkaniny powinien być dany model...
może to oczywiście skonsultować z technologiem

pozdrawiam:)

--- Ostatnio edytowane 2014-06-09 18:26:29 przez KATE ---

--- Ostatnio edytowane 2014-06-09 18:30:04 przez KATE ---

--- Ostatnio edytowane 2014-06-09 18:32:33 przez KATE ---

--- Ostatnio edytowane 2014-06-09 18:33:07 przez KATE ---
Świeżynek
Jeżeli chodzi o materiał, to myślę że przychodzi się z projektem i próbkami materiałów. Pomyślałem tylko, że może oprócz tego, że przyniosę próbki docelowej tkaniny, to (po otrzymanu szablonu) będę miał jeszcze jakiś krótki opisik z jakich innych tkanin/dzianin mogę to uszyć (chociaż to byłoby trochę na wyrost, trzeba wiedzieć czego się chce). Choć wiem, że dzianiny to zazwyczaj całkiem inne wykroje. Tak że tą kwestię można zamknąć.

Dziękuję Ci serdecznie za odpowiedź :)

--- Ostatnio edytowane 2014-06-13 10:16:12 przez gustav ---
Świeżynek
powodzenia:)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.