Wersja do druku

Stara Gwardia
witam, kochani potrzebuję waszej rady, czy konieczny jest overlock do szycia z polaru czy tez maszyna ( janome 920) poradzi sobie? szyję zabawki i niestety słabiutki jest ten szew, jak ustawić żeby był mocniejszy? elastyczny może? overlock marzy mi się ale muszę poczekać aż w Lidlu będą bo pieniążków mi na coś lepszego/ droższego brakuje.
pozdrawiam
Angela

Aha, i igła do dzianin!

--- Ostatnio edytowane 2014-07-02 14:15:49 przez Meg_Sonata na miarę ---
Szycie zabawek owerlokiem może być trudne. Stopka jest znacznie dłuższa niż w maszynie i poza tym z uwagi na szerokość ściegu /poza łańcuszkiem/ manewrowanie na zaokrągleniach, łukach i kątach innych od prostego - zwłaszcza w drobnicy - jest ciężkie czy niemal niemożliwe. Takie np. porządne wykończenie owerlokiem klasycznego "wcięcia i wygięcia", które znajduje się pod miejscem na zamek błyskawiczny w spodniach - jest prawie niemożliwe /idąc od góry - kąt prosty - to bez problemu, ale potem kąt ostry i od razu łuk zakręcający z powrotem - to się już robi "po łebkach". Nawet naciągając materiał nie da się uzyskać takiej precyzji, jak obrzucając maszyną./.

Zostań przy maszynie do szycia ;-) Przy ściegu elastycznym, jak pisze Meg, i może niciach wzmocnionych - jak Talia 80E Ariadny?

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Changela, nie wiem co chcesz szyć, ale ja uszyłam Małżowi portki z polaru zwykłym ściegiem, nici albo Ariadna 120 albo Guttermann (nie pamiętam;)) i igła do dzianin. Nic się złego nie dzieje a użytkowane ciągle.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.