Świeżynek
![]() |
|
Z nazwą "półrotacyjny" już się spotkałam czytając o maszynach wcześniej, myślałam, że używa się zamiennie "wahadłowy" i "półrotacyjny" - w sumie na chłopski rozum połowa rotacji to ruch wahadłowy ![]() --- Ostatnio edytowane 2014-07-25 22:34:59 przez MartaK --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Cześć Marto,
Może ten film Ci pomoże na nowo uwierzyć, że można na Twojej maszynie pikować lotem trzmiela: Viking E 20 16 Darning Foot & Free Motion Quilting Czy zwykłe ściegi wychodzą prawidłowo? Czy da się wyregulować naprężenie? Jeśli tak, nie poddawaj się! Fides |
|
Świeżynek
![]() |
|
Zamieszczam zdjęcia próbek jakie dostałam z serwisu, które mają mi udowodnić, ze maszyna szyje prawidłowo, "czysto" - jak to określił Pan . Strona prawa i lewa. Zdjęcia zamieszam po raz pierwszy jak coś pokręcę to przepraszam.... ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No cóż....panu z serwisu nie zazdrościmy zdolności manualnych...
może nie do tych samych celów, ale ja szyję na Emeraldzie Sapphire i muszę Ci powiedzieć, że po jakimś czasie od jej zakupu musiałam zacząć bawić się ustawieniem naprężenia dolnej nici. Automatycznie reguluje ona tylko naprężenie nici gónej i niestety, nie zawsze to wystarcza. Widocznie, drgania podczas szycia i różne grubości nici z czasem luzują śrubkę, która nić "ściska". |
|
Świeżynek
![]() |
|
Cześć, zwykłe ściegi są ok, ale film mnie nie pocieszył. Jest na nim moment kiedy szyjąca pokazuje lewą stronę, taką jak u mnie , ze zbyt ściągniętą nicią i reguluje naprężenie, potem już nie pokazuje jak powinien wyglądać prawidłowy ścieg. Widocznie "ten typ tak ma". ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Marto,
Jakich używasz igieł i nici - chodzi mi o grubość? Co do filmu, szkoda, że nie ma zbliżeń i nie można zobaczyć, co i jak jest regulowane. Mówi tylko, że musi zwiększyć naprężenie nici, bo pod spodem widzi górną nitkę. Na tym filmie widać jak pracują talerzyki naprężacza górnej nitki kiedy opuszczana jest i podnoszona stopka - może teraz będziesz w stanie skontrolować czy nitka dobrze siedzi między talerzykami. http://youtu.be/LjNvMhMtgCY?t=9m2s "Ten typ tak ma"... możliwe, ale jeszcze próbujemy coś na to poradzić. Tu też pikowanie i problem z naprężeniem nici: http://mommyforreals.blogspot.com/2012/07/an-open-letter-to-husqvarna-viking.html Fides --- Ostatnio edytowane 2014-08-02 00:48:17 przez Fides --- --- Ostatnio edytowane 2014-08-02 00:49:39 przez Fides --- |
|
Stara Gwardia
|
|
TO jest prawidłowe szycie??? ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.