Wersja do druku

Świeżynek
Dziewczyny moje kochane,

Chcę zrobić torebkę ze skóry bydlęcej, garbowanej, która będzie miała wymiary 25x14x5cm

Jeżeli chodzi o kształt, to mniej więcej coś takiego:

Mam już wykrojony kawał skóry złożony ładnie na 3, góra i dół torebki będą półokrągłe, no i właśnie tutaj zaczynają się schody, bo nie wiem w jakim rozmiarze mam skroić boki, żeby utrzymać szerokość torebki 5 cm i wysokość 14cm a na szwy zostawić 1cm.

Wyobrażam sobie, że szerokość tych elementów powinna mieć 7cm tak, żeby z dwóch stron zostawić 1cm na szycie. Góra będzie prosta, ale co z dołem? Jak go wykroić na półokrągło, żeby to wszystko grało?

Czy możecie mi pomóc?

Pozdrawiam gorąco!

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Krawiec-Filozof
No tak... Tylko dziewczyny...
A gdyby facet chciał Ci coś doradzić? :)

Na moje oko - jeśli faktycznie porywasz się na grubą skórę - to czeka Cię próba sił.
Niezależnie jednak od grubości trzeba ponacinanć na łukach zewnętrzną warstwę co 1-1,5 cm., natomiast z wewnętrznych trzeba powycinać ząbki o podobnej wielkości, ale obydwa cięcia nie mogą sięgać do linii szycia. Chodzi tu tylko o układanie sztywnego materiału.
ZOstaw do linii szwu jakieś pół centymetra.
Sporo zależy od gatunku skóry, a którym się chcesz zmierzyć.
Garbowane są wszystkie, ale wyprawa czyni istotną różnicę. Jedne są mniej, a inne bardziej podatne na rozdarcia...
I koniecznie pamiętaj o wzięciu poprawki na grubość materiału - wierzchnia wastwa powinna być szersza o grubość x2, jeżeli zatem całkowity obwód części wewnętrznej wynosi 154,2, a grubość materiału wynosi o,6 mm - to musisz to dodać do obrysu zewnętrznego, a najlepiej dodaj jeszcze ze dwa mm (jak to mawiali starożytni górale - "łatwij grubego pocieniować, niz cienkiego wygrubaścić":)
https://www.facebook.com/Zibiasz
Świeżynek
Zibiasz,
O kurcze, ale mnie zaskoczyłeś..
Ja juz ucielam tą skórę w kształt prostokąta, na moment zamoczyłam w wodzie i po wyjęciu złożyłam na 3 i do środka wsadziłam pudełko tak, żeby wyschla juz na konkretny kształt. I ona już właściwie jest gotowa do szycia, ja tylko nie wiem jak skroić do niej boki - czy mam po prostu uciąć dwa prostokąty o szerokości 5cm, długości 14cm i na dole przedłużyć każdy pasek o odrysowane cyrklem półkole? Czy może jest na to specjalny wzór?
Szpec od maszyn
Niby można wyliczyć, ale zawsze coś ucieknie z wymiaru. Ja nie nacinam skóry (jest wystarczająco plastyczna aby się ułożyć), przygotowuję trochę dłuższy pasek skóry, z jednej strony przykładam kółko, odrysowuję łuk i odcinam nadmiar skóry. Zszywam ręcznie (na 2 igły) rozpoczynając od najniższego punktu łuku w jedną ze ston prawie do samej góry - ważne aby zostawić wystarczająco dużo nici na zszycie drugiej strony. Następnie przekładam igły na pozostawione na dole nici i zszywam z drugiej strony prawie do góry. Dopiero wtedy mierzę na górze i odcinam, może to nie profesjonalne, ale daje 100% gwarancji że wymiar nie "ucieknie" i nie braknie na górze. Następnie dokańczam szwy na górze.
Świeżynek
Bogdan.. oczywiście, że skóra się poddaje.. Masz całkowitą rację! Dziękuję!
Świeżynek
Uwielbiam Wasze forum. Tutaj zawsze można na kogoś liczyć i nie trzeba długo czekać na odpowiedź. Wspaniała społeczność wspaniałych i utalentowanych ludzi. Dzięki! :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.