Wersja do druku

Świeżynek
Cześć :)

Jestem bardzo zdenerwowana faktem, że co chwilę muszę wydawać pieniądze na taki sam, zwykły czarny top. Nie ma znaczenia czy kupuję w sieciówkach czy droższy (mając złudną nadzieję że trwalszy) wytrzymują najwyżej 4 prania.
Najczęściej piorę w temperaturze 30 stopni w płynie do czarnego (taki niby co z szarego czarne zrobi), wiruję na 800 obrotów, rozwieszam starannie, dodaję płynu zmiękczającego. Zawsze po max 4 praniach a nie raz nawet po pierwszym:
- kolor się spiera
- kurczą lub rozciągają się nawet o 2 rozmiary!
- skręcają się na szwach
- rozciągają na dole (w miejscu bioder) i nawet po wypraniu nie wracają do normalnego prostego kształtu.

Postanowiłam, że znajdę idealny materiał, który nie będzie płatał takich figlów i zaniosę do krawcowej, żeby uszyła ten idealny top (to moja baza dla garderoby, zakładam w każdej sytuacji gdy nie mam co na siebie włożyć :))

Z tego co przeczytałam wydaje mi się że powinnam szukać "tureckiej bawełny z domieszką max 5% elastanu)
Bardzo proszę o pomoc (teorię czy linki do poszczególnych przykładów materiałów), ponieważ nie znam się w ogóle na materiałach.

Z góry dziękuję :)
Stara Gwardia
Hmmm, nie jestem pewna, czy bawełna jakakolwiek utrzyma kolor. Najpewniejszy wydaje się syntetyk barwiony w masie, tzn surowiec (płynny polimer) jest barwiony jeszcze przed prżędzeniem.
Chcąc przedłużyć żywot delikatnych tkanin i ich kolory pierzemy je ręcznie w letniej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu, płuczemy w zimnej wodzie. Po praniu nie wykręcamy, tylko delikatnie wygniatamy, suszymy podparte w kilku miejscach aby nie rozciągały się. Tylko nieliczne pralki mają skuteczny program do prania delikatnych tkanin, a wirowanie 800 obrotów to znacznie za dużo.
Stara Gwardia
Słońce też powoduje blaknięcie kolorów.
Świeżynek
Znalazłam coś takiego jak bawełna pima. Co o niej myślicie? Ma ktoś jakieś doświadczenie?
Mistrzyni Krawiectwa
Od przypadku do przypadku ponownie farbuję czarne rzeczy (tylko te, na których mi zależy). Farby do tkanin są stosunkowo niedrogie.
Mam wrażenie, że mieszanka bawełny z wiskozą znacznie dłużej utrzymuje czerń.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Mam wrażenie, że mieszanka bawełny z wiskozą znacznie dłużej utrzymuje czerń.

Ania
Zgadza sie. Mozesz szukac czarnej tkaniny o nazwie "modal" to wlasnie wiskoza (czasami opisywana jako bambus) lub mieszanki wiskozy z bawelna.
N.B. nie wiem, czemu Twoje rzeczy tak szybko traca kolor. Moze to kwestia proszku/plynu? Ja piore czarne (swoje/meza) w pralce z wirowaniem 1600 obrotow; do tej pory sie nie skurczyly i nie wyblakly. NB. tylko czysta bawelne tak piore: wszelkie inne (mieszanki/sztuczne) piore w programach delikatny i z malymi obrotami wirowania.
Czy moglabys np. prac w plynie do prania (maszynowego) jedwabiu/welny nie powinien powodowac wyblakniecia?

Mistrzyni Krawiectwa
Znalazłam coś takiego jak bawełna pima. Co o niej myślicie? Ma ktoś jakieś doświadczenie?
Doświadczenia nie mam, ale trafiłam na tragicznie opracowany wpis na jakiejś stronie, mówiący np. o tym, że Indianie uprawiali tę mieszankę bawełny. Mieszankę z lnem czy poliestrem? A może z inną bawełną? :rotfl:

Bardziej serio: sam gatunek bawełny jako włókna, produktu wyjściowego, nie ma nic do rzeczy.
Kurczenie i rozciąganie się topów jest wynikiem złego uprzędzenia, dziania i brakiem wykończenia gotowej dzianiny. Przekręcanie szwów - to złe krojenie. Blaknięcie - to efekt niedoskonałego farbowania. Czyli - z najlepszej bawełny pima można zrobić beleco. Tak jak z najlepszej kapusty można zrobić podły bigos.

Aha - ja też nie mam takich problemów z praniem. Czarne też piorę w płynie do czarnych, ale wiruję na 1200 obrotów. Czy to bawełna czy nie.

Może zmień płyny - ja piorę i płuczę w niedrogich ;-)

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Dziękuję za odpowiedzi. Zdecydowałam że kupię kilka różnych materiałów do przetestowania i dopiero wybiorę ten najodpowiedniejszy dla mnie :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.