Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Cieszę się, że choć trochę mogłam pomóc
![]() Skoro jesteś z Wrocławia mogę Ci dać kawałek jedwabiu, żebyś sobie spróbowała szyć na nim bez potrzeby kupowania. Wtedy sprawdzisz jak się zachowuje przy dekatyzacji, a jak przy prasowaniu na mokro, no i jak się szyję. Powinnam mieć kilka większych ścinków lub próbek, tylko muszę poszukać ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Szyłam tylko raz jedwab, ale nie było tak strasznie. Nie dekatyzowałam. Robiłam próbę ogniową czy prawdziwy. Szyłam igłą 60 i nićmi do jedwabiu. Tyle, że nie była to żorżeta ani szyfon, tylko krepa.
Lajtmar wysyła próbki bezpłatne skrawków, więc zamów i sprawdź, jaki ten jedwab. --- Ostatnio edytowane 2014-10-06 16:09:26 przez AgaM --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Rzeczywiście trochę wzory Milanówka są archaiczne, na szczęście będę kupować zwykły biały jedwab, czyli tak naprawdę jedwab ecru (z francuskiego: surowy, niebielony - nauczyłam się przynajmniej etymologii tego słowa
![]() Pokombinuję z tą dekatyzacją. JoanP: Bardzo chętnie przejmę jakiś skrawek ![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
katarzynamalgorzata wysłałam Ci prywatną wiadomość
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Cieszę się że znalazłam ten temat
![]() Ślub za 10 miesięcy ale ja nie bardzo wiem jaki wybrać materiał. Oczywiście cała rodzina twierdzi, że jest to głupi pomysł bo nie dam rady bo wymyślam głupoty i przecież stać mnie na kupno sukni z salonu. Tylko że ja mam marzenie ... najpierw zrobię "prototyp" jak wyjdzie to kupię materiał i wykonam suknię sama na podstawie wzoru. Nie mam zamiaru nic mówić rodzinie, a suknię będę szyła u narzeczonego jak wyjdzie to ją pokażę. ![]() Potrzebuję tylko jakiejś porady w kwestii materiału. Myślałam o gładkim mięsistym materiale na oko podobny do materiału z sukni Małgorzaty Kożuchowskiej nie chciałabym żeby był on jednak bardzo lejący Czy ktoś coś może doradzić ? Z góry dziękuję |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Może bawega? Jest mięsista, gładka, ale w ogóle nie lejąca.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
czy suknia ślubna będzie dobrze z tego wyglądała ?
czytałam dzisiaj dużo o mikado ale po wielu art mam wrażenie że jest ona bardzo świecąca .. niby piszą że to szlachetnie wygląda itp ale mam pewne wątpliwości. Czy jest ewentualnie jakiś mięsisty, matowy i bardziej sztywny jedwab ? muszę sprawdzić Twoją propozycję .. poszukam, posprawdzam może to to ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Bawega jest sztywna, gęsta (nie przepuszcza powietrza, a jest syntetyczna) i źle się prasuje. Świecąca też jest. Na pewno nie tak lejąca jak suknia Kożuchowskiej.
Już chyba tafta lepsza, bo nie taka gruba. Jak jedwab to oprócz tafty też szantung - matowy i szlachetny wygląd. To się chyba powinno dobrze szyć http://www.lajtmar.pl/pl/p/JEDWAB-NATURALNY%2C-JAK-PLOTNO-ECRU-2009/2656 |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Raczej krepa lub krepa satynowa tzn. taka, która z jednej strony się błyszczy a z drugiej jedynie lekko opalizuje i to nie byle jaka. Być może jedwabna (gruba) lub wiskozowa.
http://www.tkaniny-italia.pl/kolekcja-slubna-2015-c84.html Krepy mogą być w różnym stopniu lejące. Jeżeli chodzi o suknię M. Kożuchowskiej to właśnie ten materiał jest lejący, a sztywność zachowuje dzięki konstrukcji pod spodem spódnicy - staroświeckiej krynolinie. --- Ostatnio edytowane 2015-09-02 18:04:17 przez agaaffek --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.