Wersja do druku

Stara Gwardia
Kochani pożyczyłam od znajomej maszynę przemysłową, JUKI ddl8700, czyli do ciężkiego szycia, a nawet do skór. Mogę z niej korzystać do końca października. Maszyna wspaniała, ale mam problem.

Otóż jak maszyna szyje po grubej warstwie, i jest przeskok na cienką warstwę, to maszyna gubi ściegi aż stopka całkowicie nie zejdzie z grubej warstwy.

I to problem dość istotny, bo na przykład nie potrafię schludnie podwinąć spodni jeansowych, ani skrócić skórzanego płaszcza, bo w każdym miejscu grubego złożenia materiału, na przejściu na cienki igła gubi oczka. I póki co, to więcej robię zniszczeń niż pożytku.

CO ROBIĆ?
Plany były wielkie, ale albo maszyna nie jest tata extra, albo ja po protu nie potrafię czegoś zrobić?
Zaaklimatyzowany
Proponuje zwolnić prędkość szycia podczas zmiany grubości materiału, ja czasami wręcz zatrzymuje i kołem ręcznym dokładnie i powoli schodzę z warstwy grubszej do cieńszej- nie wiem czy w tej maszynie się tak da, ja tak robię na starym łuczniku 884, bo też czasami może zgubić oczka przy bardzo szybkim szyciu no ale to też inna klasa maszyny i nie wiem czy juki nie powinien sobie lepiej radzić :)
Stara Gwardia
Proponuje zwolnić prędkość szycia podczas zmiany grubości materiału, ja czasami wręcz zatrzymuje i kołem ręcznym dokładnie i powoli schodzę z warstwy grubszej do cieńszej- nie wiem czy w tej maszynie się tak da, ja tak robię na starym łuczniku 884, bo też czasami może zgubić oczka przy bardzo szybkim szyciu no ale to też inna klasa maszyny i nie wiem czy juki nie powinien sobie lepiej radzić :)
Dziękuję za radę. Właśnie sprawdziłam: ręczne kręcenie kołem sprawdza się przy "cieńszych-grubszych" warstwach. Jak mam nogawkę podwiniętą 2 razy, to nić ciągle nie łapie po zgrubieniu, nawet przy ręcznym kręceniu kołem. :-(

--- Ostatnio edytowane 2014-10-07 12:16:35 przez iskralight ---
Pogromca spamerów
u mnie czasem tak wlasnie robi jak Tobie,trzeba troszke chwytacz przestawic ale to juz sprawa dla mechaniora
Stara Gwardia
u mnie czasem tak wlasnie robi jak Tobie,trzeba troszke chwytacz przestawic ale to juz sprawa dla mechaniora
nom... sama tego nie zrobię, poza tym to nie moja maszyna, więc nie mogę nic w niej mieszać...
Stara Gwardia
założyłam bardzo grubą igłę, i zwiększyłam docisk stopki. do tego kręcenie ręczne. jest lepiej. ale i tak przy granicy ściegi nadal się gubią.
Szpec od maszyn
Chyba kiedyś pisałem, że przy podwijaniu dżinsów korzystam z czterech kilkucentymetrowych kawałków pionowych grubych szwów wyciętych ze starych dżinsów. Dojeżdżając stopką do poprzecznego szwu, podkładam pod stopkę z dwóch stron w/w dwa kawałki przez co stopka zrównuje się z poprzecznym szwem. Ręcznie kręcę kołem maszyny i gdy stopka jest na wysokości poprzecznego szwu układam przed stopką kolejne dwa w/w kawałki dalej kręcę ręką koło maszyny. Gdy stopka minie poprzeczny szew, usuwam w/w kawałki i dalsze szycie przy pomocy silnika - przy tej metodzie nie ma problemów z wiązaniem szwu.
Co do samej maszyny, to Juki DDL 8700 jest dobrą uniwersalną do szycia lekkiego i średniego, absolutnie nie nie radzi sobie z ciężkim szyciem, co do skóry to można ją szyć każdą maszyną nawet domową, tyle że nie każdą skórę.
Stara Gwardia
.

--- Ostatnio edytowane 2014-10-07 17:32:55 przez myszek67 ---
Stara Gwardia
Chyba kiedyś pisałem, że przy podwijaniu dżinsów korzystam z czterech kilkucentymetrowych kawałków pionowych grubych szwów wyciętych ze starych dżinsów. Dojeżdżając stopką do poprzecznego szwu, podkładam pod stopkę z dwóch stron w/w dwa kawałki przez co stopka zrównuje się z poprzecznym szwem. Ręcznie kręcę kołem maszyny i gdy stopka jest na wysokości poprzecznego szwu układam przed stopką kolejne dwa w/w kawałki dalej kręcę ręką koło maszyny. Gdy stopka minie poprzeczny szew, usuwam w/w kawałki i dalsze szycie przy pomocy silnika - przy tej metodzie nie ma problemów z wiązaniem szwu.
Co do samej maszyny, to Juki DDL 8700 jest dobrą uniwersalną do szycia lekkiego i średniego, absolutnie nie nie radzi sobie z ciężkim szyciem, co do skóry to można ją szyć każdą maszyną nawet domową, tyle że nie każdą skórę.
PODKŁADANIE POMOGŁO!!! DZIĘKUJĘ BOGDAN :-)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.