Stara Gwardia
![]() |
|
Kochani pożyczyłam od znajomej maszynę przemysłową, JUKI ddl8700, czyli do ciężkiego szycia, a nawet do skór. Mogę z niej korzystać do końca października. Maszyna wspaniała, ale mam problem.
Otóż jak maszyna szyje po grubej warstwie, i jest przeskok na cienką warstwę, to maszyna gubi ściegi aż stopka całkowicie nie zejdzie z grubej warstwy. I to problem dość istotny, bo na przykład nie potrafię schludnie podwinąć spodni jeansowych, ani skrócić skórzanego płaszcza, bo w każdym miejscu grubego złożenia materiału, na przejściu na cienki igła gubi oczka. I póki co, to więcej robię zniszczeń niż pożytku. CO ROBIĆ? Plany były wielkie, ale albo maszyna nie jest tata extra, albo ja po protu nie potrafię czegoś zrobić? |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Proponuje zwolnić prędkość szycia podczas zmiany grubości materiału, ja czasami wręcz zatrzymuje i kołem ręcznym dokładnie i powoli schodzę z warstwy grubszej do cieńszej- nie wiem czy w tej maszynie się tak da, ja tak robię na starym łuczniku 884, bo też czasami może zgubić oczka przy bardzo szybkim szyciu no ale to też inna klasa maszyny i nie wiem czy juki nie powinien sobie lepiej radzić
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziękuję za radę. Właśnie sprawdziłam: ręczne kręcenie kołem sprawdza się przy "cieńszych-grubszych" warstwach. Jak mam nogawkę podwiniętą 2 razy, to nić ciągle nie łapie po zgrubieniu, nawet przy ręcznym kręceniu kołem.
![]() --- Ostatnio edytowane 2014-10-07 12:16:35 przez iskralight --- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
u mnie czasem tak wlasnie robi jak Tobie,trzeba troszke chwytacz przestawic ale to juz sprawa dla mechaniora ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
nom... sama tego nie zrobię, poza tym to nie moja maszyna, więc nie mogę nic w niej mieszać...
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
założyłam bardzo grubą igłę, i zwiększyłam docisk stopki. do tego kręcenie ręczne. jest lepiej. ale i tak przy granicy ściegi nadal się gubią.
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Chyba kiedyś pisałem, że przy podwijaniu dżinsów korzystam z czterech kilkucentymetrowych kawałków pionowych grubych szwów wyciętych ze starych dżinsów. Dojeżdżając stopką do poprzecznego szwu, podkładam pod stopkę z dwóch stron w/w dwa kawałki przez co stopka zrównuje się z poprzecznym szwem. Ręcznie kręcę kołem maszyny i gdy stopka jest na wysokości poprzecznego szwu układam przed stopką kolejne dwa w/w kawałki dalej kręcę ręką koło maszyny. Gdy stopka minie poprzeczny szew, usuwam w/w kawałki i dalsze szycie przy pomocy silnika - przy tej metodzie nie ma problemów z wiązaniem szwu.
Co do samej maszyny, to Juki DDL 8700 jest dobrą uniwersalną do szycia lekkiego i średniego, absolutnie nie nie radzi sobie z ciężkim szyciem, co do skóry to można ją szyć każdą maszyną nawet domową, tyle że nie każdą skórę. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
.
--- Ostatnio edytowane 2014-10-07 17:32:55 przez myszek67 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
PODKŁADANIE POMOGŁO!!! DZIĘKUJĘ BOGDAN
![]() |