Wersja do druku

4 strony: 1 2 3 4 >

Świeżynek
Może ktoś wie, czemu tak mi się robi? Jestem początkująca :zawstydzony:
Stara Gwardia
Obie nitki z góry i z dołu powinny być przytrzymane z tyłu za stopką. Spróbuj i napisz czy jest poprawa. Na pewno ktoś pomoże.

I jeszcze jedno - nitka z bębenka powinna zostać wyciągnięta górną nitką na wierzch - wtedy wystaje przez otwór w płytce ściegowej. I dopiero teraz obie nitki układasz pod stopką i przytrzymujesz na początku szycia.

Fides

--- Ostatnio edytowane 2014-10-25 16:28:52 przez Fides ---
Świeżynek
Niestety nic nie pomogło :beczy:
Dalej to samo.
Stara Gwardia
Instrukcje czytasz? Tam jest krok po kroku opisane wszystko. Z materiałem spróbuj, albo na papierze chociaż, przeszyj kawałek tak jak Ci radzą i trzymaj obie nici przy starcie, bedzie dobrze, trochę łez trzeba wylać.

--- Ostatnio edytowane 2014-10-25 21:59:00 przez Niteczka82 ---
Następną próbę zrób bez naciskania pedała. Powoli kręć kołem napędowym maszyny. I cały czas trzymaj nitki za stopką. A potem zrób próbę na tkaninie.
A teraz tak:
Nawlecz ponownie górną nitkę. Stopkę do nawlekania górnej nitki podnieś, wtedy talerzyki naprężacza otwierają się i wtedy nawlekana nitka ma szanse trafić pomiędzy nie prawidłowo.
Ustawiaj naprężenie na opuszczonej stopce. Ustaw na 4, to zazwyczaj standardowe ustawienie, takie po środku, instrukcja na pewno podpowiada w tej sprawie.

Na zrzucie z filmu widzę dwie nitki, czyli prawidłowo.

Czy szyłaś na tej maszynie już wcześniej?

PS.
Tu jest podobny wątek, zobacz, może coś podpowie.

--- Ostatnio edytowane 2014-10-26 08:55:33 przez Fides ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
dwie nitki pod stopka prawidłowo
Świeżynek
Robi Ci sie tak że materiał wbija sie w to miejsce gdzie jest bembenek ?
Stara Gwardia
Na razie nic mi o tym nie wiadomo.
Mistrzyni Krawiectwa
Typowy objaw źle założonej górnej nitki /jak pisze Fides - podnieś stopkę!/.

Stopka nie była podniesiona, nitka nie wsunęła się w naprężacz - maszyna sama nie ma szansy tego wyrównać.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Może spróbuję wytłumaczyć problem.
Tę maszynę kupiłam niecały miesiąc temu. Od razu postanowiłam ją wypróbować. Nawlekłam nitki zgodnie z instrukcją (!) i zaczęłam zszywać skrawek materiału. Na początku nie wychodziło. Nitka się zaplątywała w bębenku. Jednak po 30 minutach nagle zaczął mi wychodzić piękny ścieg. Zdążyłam obszyć jeszcze kilka skrawków na próbę, a po kilkunastu minutach znowu nitka zaczęła się plątać w bębenku.
Dodam jeszcze, że kilka dni pózniej odwiedziła mnie osoba, która szyć na maszynie potrafi, ale nie potrafiła powiedzieć czemu w mojej maszynie górna nitka plącze się w bębenku...
Od tego czasu prawie każdego dnia próbuję rozwiązać ten problem, ale nic nie wychodzi!
Naprawdę już nie mam pojęcia o co może chodzić. Czy to możliwe, że maszyna jest wadliwa? Moja maszyna nazywa się Finesse i jest to model KP-528.

Krawiec-Filozof
Czasami się to zdarza, kiedy dźwignia zaciągająca odwija zbyt długi kawałek nici.
Wtedy jedną dłonią trzeba trzymać nić, a drugą prowadzić materiał. To trochę upierdliwe... :)
Spróbuj do wnętrza szpulki włożyć zwitek papieru i wtedy nadziać ją na trzpień odwijaka.
Może pomoże?
https://www.facebook.com/Zibiasz

4 strony: 1 2 3 4 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.