Wersja do druku

Świeżynek
Witam serdecznie wszystkie Panie oraz Panów, jeśli są na forum. :)

Może nie będę owijał w bawełnę, otóż jak w temacie potrzebuję pomysłu na prezent.

Jak to przed świętami bywa, znajomi razem mieszkający losują siebie na wzajem, a potem robią sobie nawzajem drobne upominki. No i ja wylosowałem właśnie koleżankę która uwielbia wręcz szyć, ma cały pokój zastawiony manekinami na których upina suknie, kilka gorsetów do wykończenia, no po prostu pracownia. Do tego wszystkie ozdoby haftuje i wykonuje ręcznie.

Kompletnie się na tym nie znam, jestem informatykiem, ale szukam czegoś ukierunkowanego właśnie w tą stronę.

Gdyby cokolwiek przyszło wam do głowy, piszcie!

Serdecznie pozdrawiam!
Maciej Jóźwiak

P.S.
Słyszałem jak wspominała, że przydałby się jej 'profesjonalne szpilki'. Istnieją różne rodzaje szpilek?!
Mistrzyni Krawiectwa
Jejku, mnóstwo! Nie tylko szpilki z bajerem w postaci płaskiej główki, ale i szpilki ultracienkie, szpilki przeznaczone do dzianin, szpilki krótkie do aplikacji...

Najlepsze szpilki, o których słyszałam, to szpilki francuskiej marki, nie pomnę teraz, robione z cieniutkiego drutu - tego samego, którego używa się do produkcji strun fortepianowych. Sprężyste, cienkie, nie odkształcające się, ale i pracujące na spięciu razem z materiałem. Można je zgiąć do 45 stopni - i wrócą do prostego kształtu!

Ale u nas niedostępne :-)

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
To jeszcze napisz jaki mniej więcej limit sobie ustaliliście na prezenty :)
Stara Gwardia
Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz :)
Ostatnio widziałam takie śliczne komplety nici. Myślę, że każda szyjąca dziewczyna byłaby zadowolona!

Limit jest "w granicach rozsądku". Nie ustalaliśmy żadnej granicy, a że nie orientuje się w cenach akcesoriów krawieckich to nawet nie będę strzelał. :P

Dołożę zdjęcia ostatniego dzieła. Może coś pomogą.

Pozdrawiam :)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Super!
Nadal jestem zdania, że nici np. do haftu będą dobrym pomysłem, tym bardziej przy tworzeniu takich modeli.
Ja kupuję nici firmy Medeira, są fantastyczne. Kupuję w Łodzi w sklepie stacjonarnym na ulicy, nomen omen, Niciarnianej :rotfl: ale na pewno można je też kupić w necie.
Wiemy, że Twoja znajoma wspominała o szpilkach. Ja lubię długie szpilki - w moim sklepie takowe posiadam. Ładna automatyczna miarka krawiecka , poduszeczka na szpilki, efektowne nożyczki do obcinania nitek.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
W Polimexie są akcesoria imprezowe, girlandy, tuby, sznurki , akcesoria do wyrobu biżuterii i sama biżuteria . Gadżety i upominki.Taśmy dekoracyjne i oczywiście kilkanaście półek nici ,włóczek oraz szpilki, a także parasole itd. Dla osób kreatywnych , które same starają się coś stworzyć, ale można również wybrać gotowe produkty. Wybór np.parasolek. Świecące guziki przypominają diamenty są tak błyszczące. Broszki , cekiny czy kwiaty do sukienek. Fajna sprawa.

http://www.polimex.net/sklep/index.php?page=SubCategoryList&catid=4&sid=130

Arek

Dwóch metrów wstążki tam nie kupisz...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Nie wiem, jak często kupujesz w Polimexie - ale to jest hurtownia, może tylko z 5 % produktów jest sprzedawanych w ilościach detalicznych.

Dwóch metrów wstążki tam nie kupisz...

Ania

Mieszkam tuż obok.:) Mówię zaś o dodatkach krawieckich. Styropianowe czy akrylowe bombki , mikołaje czy bałwanki lub tak jak napisałem parasole czy kwiatki lub paski można kupić na sztuki. Gdyby ktoś chciał zrobić samemu ozdoby np. na choinkę ta hurtownia idealnie się do tego nadaje. Przed świętami mają tego sporo. Sam się zastanawiam nad zrobieniem dla żony czegoś w rodzaju kolii lub bransoletki czy wisiorka. Taki prezent do którego dodałbym własną pracę i wysiłek.

Arek

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.