Świeżynek
![]() |
|
Kilka dni temu zakupiłam coverlocka Redstar 5. W sklepie Pani pokazała mi jak maszyna pracuje i wszystko wyglądało w miarę prosto. Niestety w domu okazało się, że coś robię źle (mimo dość czytelnej instrukcji) i ścieg overlockowy się plącze a nitki z górnego i dolnego chwytaka spadają. Nawlekam nici zgodnie z instrukcją w podanej kolejności, naprężenia też ustawiam zgodnie z instrukcją ale coś jest nie tak.. Pomożecie?
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W załączniku poprawiłam nawleczenie górnej nitki.
Dolny chwytacz jest moim zdaniem źle nawleczony. W instrukcji na stronie 15 jest opis, jak to zrobić prawidłowo. Więcej informacji na temat nawlekania w tym wątku klik klik. Witam na forum i powodzenia Fides --- Ostatnio edytowane 2015-01-22 21:06:26 przez Fides --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
I sposób poprowadzenia nitki dolnego chwytacza - oczko niżej. Tak jest w instrukcji?
EDIT: Uwaga, wychodzi na to, że w instrukcji jest błąd. Jednak oczko wyżej. Poprawka na zdjęciu nieaktualna. --- Ostatnio edytowane 2015-01-04 14:04:40 przez Fides --- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
nitke na oczko nizej przeloz i nie jest zaczepiona na chwytaczu od lewej strony
![]() |
|
Poprawiłam wedle Waszych uwag i jest poprawa. Faktycznie nie zauważyłam, że dolny chwytacz ma dźwignię, którą muszę pchnąć by zaczepić nitkę na prowadniku. Mam dylemat odnośnie nawlekania nitki dolnego chwytaka w miejscu nr 8 (na instrukcji). Poprowadziłam ją wg różowej kropki, ale instrukcja pokazuje pierwszy prowadnik od dołu. Czy macie jakieś sugestie odnośnie naprężeń?
Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc. Dzisiaj dopadła mnie już załamka ![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
z naprezeniem to juz musisz kombinowac i ustawiac wg tkaniny ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A gdyby w instrukcji był błąd? - to co byś powiedziała?
Wygląda na to, że jednak nitkę do dolnego chwytacza prowadzisz/łaś prawidłowo przez pkt 8, czyli wg różowej kropki. Jeśli schematy nawlekania są w porządku, to to potwierdzają. Fides |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.