Świeżynek
![]() |
|
Witam serdecznie,
bardzo proszę o informację czy bawełna (92%) połączona z elastanem (8%) będzie nadawała się na koszulki (biorąc pod uwagę funkacjonalność)? Szukam wysokiej jakości dzianiny o grammaturze nie mniejszej niż 180g - pytanie czy taki materiał może być lepszym od 100% bawełny? Zwłaszcza zależy mi na tym, by tkanina nie była 'pocąca'. Z góry dziękuję za rady i wyjaśnienia. Będę wdzięczna także na nazwy producentów, którzy oferują materiały w 100% bawełniane idealnie nadające się na koszulki. ![]() Pozdrawiam! ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Raczej tak. Ostatnio sprawdzałam gotową bieliznę bawełnianą, miała 5% elastanu. Jeśli jest miła w dotyku to jest prawdopodobnie bawełna. Jeśli gryzie w dotyku, to ma ukrytą nitkę sztuczną.
Oczywiście nie wiem czy wszyscy mają takie wyczulone dłonie. ________________________________________________________
Nauczyciel konstrukcji odzieży, kroju i szycia. http://www.kursykrawieckie.edu.pl |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Poliester (dzianina) potrafi być bardzo miły w dotyku. Chyba, że metka na owym wyrobie kłamie
![]() Elastan nie zmniejszy pocenia się. Zwiększy elastyczność. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Bardzo dziękuję Wam za przydatną odpowiedź.
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
spocona bawelna sama w sobie dziala jak mokry kompres, dlugo chlonie wilgosc i dlugo schnie, moze polaczenie z wiskoza by Ci odpowiadalo? Zalewa nas sztucznosc, sztuczne koce akrylowe i inne . Choc z drugiej strony te sztuczne wlokna do odziezy sportowej sie sprawdzaja, ale na dluzsza mete chodzenie w tych sztucznosciach zdrowe nie jest.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.