Wersja do druku

Świeżynek
Ostatnio szyłam spódniczkę, której wykrój wzięłam z burdy i natrafiłam na problem. Otóż spódniczka w górnej części szyta jest przy pomocy taśmy rypsowej, której nie miałam jeszcze okazji używać, a za nic w świecie nie mogę sobie wyobrazić jak to powinno być przyszyte. Oto opis z burdy:
"Taśmę rypsową na górny brzeg spódnicy zaprasować w formę, do tego rozciągnąć długi brzeg (wewnętrzny brzeg). Taśmę rypsową krótszym brzegiem ułożyć na zapasie szwu górnego brzegu spódnicy tak, aby brzeg taśmy trafiał na zaznaczoną linię szwu. Taśmę przyszyć wąsko przy brzegu. Zapas szwu z taśmą zawinąć pod spód i przyfastrygować, podwijając przy tym końce taśmy na brzegach klinów przodów. Górny brzeg spódnicy ostębnować na szer. 2,5 cm, ujmując przy tym wewnętrzny brzeg taśmy. Na brzegach klinów przodów taśmę rypsową wąsko przeszyć."

Kompletnie nic z tego nie rozumiem:boisie:

"Taśmę rypsową na górny brzeg spódnicy zaprasować w formę, do tego rozciągnąć długi brzeg (wewnętrzny brzeg)."
Że jak? Co to znaczy zaprasować w formę? Długi brzeg? To znaczy który?:-S

Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć mi (może odręcznie narysować) jak to przyszyć?

Dodam, że spódnica rozkładana jest na płasko. Z przodu jedna część zachodzi na drugą i zapinana jest na jeden guzik wewnętrzny płaski i jeden znajdujący się na zewnątrz.

Taśma będzie przyszyta do zapasów szwów i potem podwinięta do środka spódnicy. Żeby jej kształt odpowiadał kształtowi ciała - brzeg znajdujący się w talii - czyli po skończeniu szycia spódnicy - zewnętrzny /lub będący bliżej talii/ musi być krótszy, /bo tam obwód jest nieco mniejszy/ a niż będący niżej /wewnętrzny/ - bo tam obwód jest nieco większy. Pasek rypsowy złożony na pół musi być na złożeniach nieco rozszerzający się na dolnej linii.

Układasz ten pasek na górnej krawędzi spódnicy, na prawej stronie, na zapasie szwu. Układasz tym krótszym, nie rozciągniętym brzegiem. Przyszywasz na płasko do zapasów szwu. Potem zawijasz do środka spódnicy, chowasz końcówki taśmy pod spód i przeszywasz całość raz jeszcze z prawej strony, tym razem szyjąc po dolnej /wewnętrznej/ krawędzi taśmy.

Ania

--- Ostatnio edytowane 2015-01-27 10:12:33 przez czeremcha ---

--- Ostatnio edytowane 2015-01-27 10:12:59 przez czeremcha ---

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
bardzo dziękuję za pomoc, chyba już rozumiem jak to uszyć:)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.