Stały Bywalec
![]() |
|
Ja na pewno też nie dałabym rady na początku, bo wiadomo- zanim sklep się rozkręci to trochę potrwa. Dlatego postarałam się o dotację i udało się, chociaż trochę to trwało ![]() Na początku tego roku już dysponowałam środkami z dotacji, w tej chwili zakupuję materiały i cały potrzebny sprzęt. Tak więc każdemu polecam spróbować swoich sił w wyścigu o dotację, bo pieniądze to super sprawa na starcie. A ja niestety nie posiadałam żadnych oszczędności - to chyba nie jest nadzwyczajna sytuacja ![]() ________________________________________________________
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Co do wyceny, to dużo o tym myślałam. Postanowiłam na początku nie ustalać ceny za roboczogodzinę, bo wiadomo - jakiś model torebki na początku będę szyła dłużej niż wtedy, gdy uszyję już 10-20 toreb. Godziny pracy będą wskaźnikiem, a nie wyznacznikiem.
Czyli wiadomo - torba, przy której spędziłam najwięcej czasu będzie najdroższa, ta którą szybko uszyję - tańsza. Będę szyć w domu, planuję sprzedaż przez internet, przede wszystkim we własnym sklepie internetowym, ale też na Etsy czy Dawandzie. A więc koszty lokalowe odpadają. ZUS na początku mam preferencyjny, około 450zł (to moja pierwsza firma). ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W takim razie powodzenia!
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Byłam na blogu, poczytałam i jestem pod wrażeniem jak się do tego tutorialu przyłożyłaś! Normalnie mucha nie siada ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
rojkowa - Dziękuję za miłe słowa i gratuluję ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak, weryfikują dokładnie. U mnie zdjęcia były nie do końca dobre ale już je poprawiłam i czekam na odpowiedź. Linka podam, oczywiście ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Rojkowa, wrzuć koniecznie link
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Założenie własnej działalności ma swoje plusy i minusy. Plusem jest na pewno swoboda działania, chociażby w domu.
Minusem jest nieszczęsny ZUS. Przez 2 lata składki preferencyjne. Po tym okresie już tzw. duży ZUS, który w tym roku wynosi ok. 1100 zł. Do tego trzeba pomyśleć o prowadzeniu księgowości. Zakup materiałów, nici, czy też maszyn należy w odpowiedni sposób księgować i czasami amortyzować, a na koniec roku robić spis z natury. Jeśli nie chce się tracić pieniędzy na księgową to niestety trzeba to opanować. Jeśli jest się płatnikiem VAT to również należy wiedzieć co można odliczyć, a co nie. Trzeba również podjąć decyzję o sposobie opodatkowania, bo jest kilka. Sprawy księgowe to chyba najtrudniejsza rzecz w prowadzeniu własnej działalności usługowej. Plusem jest to, że gdy interes nie idzie i nie ma się żadnych zatrudnionych pracowników na umowę o pracę to można działalność zawiesić na maksymalnie 2 lata. Firmę zawsze można odwiesić. Dotacje na założenie działalności oczywiście można dostać, ale jest to dość długi proces (szczególnie przez Urząd Pracy). Plus papierologia, która potrafi uprzykrzyć życie. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Uwaga uwaga, tadam! ![]() ________________________________________________________
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Rojkowa, wszystko wygląda super profesjonalnie! Gratuluję! ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.