Świeżynek
![]() |
|
Witam!
Otrzymałam od babci maszynę, jest to Łucznik 877, więc ma już swoje lata. Wszystko zrobiłam, nawinęłam nici i chciałam ją przetestować....a ona nie działa. Są to moje pierwsze kontakty z tym sprzętem, ale jakiś czas temu wszystko było z nią w porządku i chodziła. Po naciśnięciu pedału nic się nie dzieje, ale lampka od maszyny się świeci. Sprawdzałam kabel śrubokrętem z próbówką, więc to chyba nie jego wina. Gdzie szukać usterki? W samym pedale czy może w maszynie? Pozdrawiam! |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A czy po nawinięciu szpuleczki do bębenka włączyłaś napęd ponownie?
Fides --- Ostatnio edytowane 2015-02-23 21:52:08 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Chodzi o ponowne dokręcenie tego koła bocznego (ręczne koło napędowe)? Koło dokręciłam, włączyłam przełącznik na maszynie i nacisnęłam pedał ale nic się nie stało. Ponownie sprawdzałam to koło, ale dalej nic z tego.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nawijałaś szpuleczkę naciskając pedał, prawda? Pedał powinien być w takim razie w porządku.
Zanim udałabym się po pomoc do serwisu, spróbowałabym rozłączyć napęd i ponownie go zakręcić trzymając za koło napędowe, ale tym razem trochę bym nim poruszała, może prawidłowo się ustawi. Czasami w moim Łuczniku lekko muszę poruszyć kołem napędowym, aby, nazwę to klapką, klapka zaskoczyła i znalazła się we właściwej pozycji. Nic więcej nie podpowiem. Fides --- Ostatnio edytowane 2015-02-23 22:19:03 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Nie, nawijałam ręcznie. Dzięki za pomoc.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
a czy pedał ma kabel przymocowany na stałe czy jest wyjmowany? może niedociśnięty jest?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Wyjmowany, ale próbowałam też dociskać i nic z tego. Nie mam już pomysłu co to może być...
|
|
Świeżynek
![]() |
|
a jak kręcisz ręcznie kołem to igła się rusza?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To dobre pytanie.
A w załączniku jest skan instrukcji dotyczący nawijania szpuleczki. Nie wiem czy masz instrukcję. |
|
Świeżynek
![]() |
|
1. Jeśli lampka od maszyny się świeci, to kabel będący dopływem prądu jest dobry.
2. Jeśli po naciśnięciu pedału maszyna nie buczy, to znaczy, że jest uszkodzony pedał lub kabel łączący pedał z maszyną. 3. Jeśli po naciśnięciu pedału maszyna buczy, to znaczy, że maszyna jest ustawiona na nawijanie nici na szpuleczkę lub zaklinował się, bądź urwał pasek klinowy. Jeśli wykluczysz te trzy wersje, to dopiero wówczas możesz szukać poważnej awarii np. silnika. ________________________________________________________
Nauczyciel konstrukcji odzieży, kroju i szycia. http://www.kursykrawieckie.edu.pl |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.